Hírek Több pénzt hoz a költségvetésnek a kannabisz, mint a sör és a bor

Kanada keményen megadóztatja a marihuánát.

A március 31-én véget ért 2022–2023-as költségvetési évben több adóbevételt szerzett a kanadai kormány kannabiszból, mint a sörből és a borból. Kannabiszból 894,6 millió kanadai dollár folyt be az államkasszába, ebből 667,6 milliót utaltak át a tartományoknak. (Egy kanadai dollár 267,8 forint.) A sör után fizetett jövedéki adó viszont csak 610,1 millió dollár, a bor után fizetett pedig 277,6 millió dollár volt. Még ehhez képest is eltörpül a cigaretta után befizetett 204,4 millió dollár.

A kimondottan a kannabiszüzlettel foglalkozó MJBizDaily nevű szakportál a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a kanadai szövetségi kormány részesedése a kannabiszra kivetett jövedéki adóból az elmúlt években jócskán megnőtt, amit jól illusztrál, hogy ez az összeg a 2018–2019-es pénzügyi évben mindössze 18,4 millió dollár volt.

A legális marihuánaipar szerint a gyors növekedés egyik oka, hogy a kormány aránytalan és igazságtalan képletet használ az adó kivetésére. A véleményüket erősítette meg a 2024-es szövetségi költségvetéshez kapcsolt jelentésében az alsóház pénzügyi bizottsága is, amely 359 ajánlást fogalmazott meg, széles kört felölelve a külpolitikától kezdve a környezetvédelmi politikán át az adózásig.

A bizottság többek között javasolta a kannabisz jövedékiadó-képletének kiigazítását is

oly módon, hogy az adókulcs maximum a tranzakció értékének 10 százalékát tegye ki. Az adó jelenleg elérheti akár a kannabiszból származó bevétel 30 százalékát is, mert grammonként egy dollár vagy egy gramm értékének 10 százaléka – attól függően, melyik a magasabb.

A portál konkrét példát is hozott erre: a torontói központú Organigram Holdings a 2023. szeptember 30-án véget ért pénzügyi évben 233,6 millió dollár bruttó árbevételről számolt be, és 72 millió dollár szövetségi jövedéki adót fizetett.

A szövetségi kormány azonban nem köteles elfogadni a 359 ajánlást, beleértve a kannabisz jövedéki adójának kiigazítását.

David Klein, az ontariói székhelyű Canopy Growth vezérigazgatója szerint a bizottság javaslata széles körű politikai konszenzusról tanúskodik, és többet is érint a kanadai kannabiszipar előtt álló legkritikusabb kérdések közül.


Arra bátorítjuk a szövetségi kormányt, hogy gyorsan hajtsa végre ezeket az ajánlásokat, amelyek érdemben javítják az iparág pénzügyi egészségét, és továbbra is elkötelezettek vagyunk az együttműködés mellett, hogy támogassuk a kanadai kannabiszipar hosszú távú fenntarthatóságát

1709317356075.jpeg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Kostenszky Valéria wrote on Olaszné Kovács Andrea's profile.
Helló! (Gábor vagyok.)
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást

Statisztikák

Témák
38,173
Üzenet
4,812,589
Tagok
616,356
Legújabb tagunk
deerzs
Oldal tetejére