Hírek Pedofilnak nevezte a Google, százhetvenmilliós kártérítést kapott

Ötszázezer dollárt ítélt meg egy kanadai bíróság egy üzletembernek, aki hiába próbált eltávolíttatni a világ legnépszerűbb keresőjéből egy weboldalt, amely szerint a nyolcvanas években gyerekeket molesztált.

Az Ars Technicán olvasható hír szerint a pert indító férfi egy "ismert üzletember" Kanadában és az Egyesült Államokban, aki "egykor a kereskedelmi ingatlanközvetítés csúcsán állt", ám a nevét az ítéletet követő negyvenöt napban nem lehet nyilvánosságra hozni. A férfi tizenhat éve, 2007-ben keresett rá a saját nevére a Google-ben, miután több potenciális ügyfele visszalépett a vele való szerződéstől, hiába zajlottak jól a megbeszéléseik,

és talált egy cikket, amely szerint 1984-ben elítélték kiskorú molesztálása miatt.
A weboldal tulajdonosa nem volt hajlandó eltávolítani az írást, illetve arra kérte az áldozatot, hogy bizonyítsa be, hogy nem vádolták meg soha ilyen bűncselekménnyel, ami az ügyben most eljáró bíró szerint a "bizonyítási teher kafkai megfordítása".

Az áldozat ráadásul bírósági úton sem tudta töröltetni a bejegyzést, mert Kanadában azt csak az első olvasás utáni egy évben tehette volna meg. Ezért végül úgy döntött, hogy inkább a Google-höz fordul, hogy ne találjanak rá az internetezők a rágalmazó weboldalra.

A cég volt, hogy együttműködött vele, ám ahogyan újra és újra felbukkant a keresőjükben az oldal, egy idő után arra hivatkoztak, hogy az amerikai kommunikációs törvény 230. paragrafusa miatt nem kötelezhetőek annak az eltávolítására, egy szabadkereskedelmi egyezmény miatt még Kanadában sem.

A 230. paragrafus az a kilencvenes években született, a szolgáltatóknak védettséget biztosító passzus, ami szerint a posztoló felelős az általa egy internetes fórumon, közösségi oldalon megosztottakért, és nem a platform maga.

A bíró nem értett egyet a Google érvelésével, de azzal sem, hogy meg kéne bírságolnia a céget, hiszen szerinte tévedtek ugyan, ám jóhiszeműen jártak el az ügyben. Így végül nem ítélte meg a férfi által kért hatmillió dolláros bírságot és kártérítést, de félmillió dolláros erkölcsi sérülés megtérítésére kötelezte a keresőóriást, mert szerinte az, ahogyan a felperes próbálta megőrizni, illetve helyreállítani a reputációját a huzavona során, valódi rémálmot testesített meg. Azok, akik szeretnék magukat eltávolíttatni a keresési találatok listájáról a Google-nél, ezt az űrlapot kell, hogy kitöltsék.

Pőcze Balázs

1682483217741.png
 
Mondja a gugli, ami a többek között a gyerekek megrontása, megcsonkítása ellen tiltakozó youtube-erek demonetizálásával, illetve törlésével "harcol" a gyerekekért... Ellenben a nyilvánvalóan elmebeteg ragadozók szabadon onthatják a szennyet.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,172
Üzenet
4,812,435
Tagok
616,350
Legújabb tagunk
Kostenszky Valéria
Oldal tetejére