Kvíz Május 26.

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
1. Hogy nevezzük a tudathasadást idegen szóval?

2. Mely uralkodóház tagja volt II. Ulászló?

3. Mi a Home Rule?

4. Mexikó mely földrajzi részén virágzott a maja kultúra kb. 3000 évvel ezelőtt?

5. Ki volt Marcus Antonius (Kr.e. 83-30) híres szerelmese?

6. Ki alapította meg Kölnben a német dadaisták csoportját?

7. Mi a másik neve a Karakorum hegység legmagasabb és egyben a világ második legmagasabb hegycsúcsának, a K2-nek?

8. Mi a kevlár?

9. Mit jelent a fundamentalizmus?

10. Milyen növény a vanília?
 
Utoljára módosítva:

Dabadi75

Állandó Tag
Állandó Tag
1. A tudathasadás egy pontatlan, köznapi kifejezés, amit a skiofrénia és a disszociatív személyiségzaver tünetegyüttes jelölésére használnak.
2. Jagelló-ház.
3. Home rule jelentése: autonómia, önkormányzat. (Gondolom elírás történt. ;))
4. Földrajzilag három részre osztható a Maya Birodalom:
- az északi mayák a Yucatán-félszigeten éltek;
- a középső rész: a mai Guatemala északi része, Belize és Dél-Mexikó;
- a déli része pedig Guatemala déli része és Honduras, illetve El Salvador déli csücske.
5. VII. Kleopátra királynő. Feleségei: Fadia, Antonia Hybrida, Fulvia és végül Octavia.
6. Hans Arp (1887-1966)
7. Dodwin Austen, Dapsang vagy Csogori.
8. Egy speciális polimer. Legfontosabb jellemzője, hogy nagyon nagy erővel lehet csak elszakítani. Ötször olyan erősek a szálai, mint az acélszálak, és megakadályozzák a repedések terjedését. Ugyanakkor nagyon könnyűek, nem korrodálódnak, ellenállnak a lúgoknak, a savaknak és a hőnek. A DuPont cég 1966-ban szabadalmaztatta a találmányt.
9. A fundamentalizmus az összehasonlító vallástudományban a különböző vallások legfontosabb írásaiban lévő alap tanításainak vagy ősi hagyományok legfontosabb elemeinek hangsúlyozása, radikális sok esetben szabályszerű formában való alkalmazása. Szociológiai szempontból az ellenkultúra jellegű társadalmi jelenség egyik megjelenési formája. Sok fundamentalistának tekintett csoport elutasítja e megnevezést vagy rosszalló értelme, vagy az általuk elfogadhatatlannak tartott más, hasonlóan megbélyegzett csoportokkal való összehasonlítás miatt.
10. Más növényekre felkúszó növény. Eredeti hazája Mexikó, ahol a kakaó ízesítéshez használták.

Kellemes hetet Mindenkinek! :dr_31:
 

Japi1

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Skizofrénia
2. Jagelló-ház
3. Autonómia, önkormányzat
4. Yucatan félszigeten
5. VII. Kleopátra
6. Hans Arp
7. Godwin Austen, Dapsang vagy Csogori
8. Kevlár (aramid): A poliamidok közé tartozó polikondenzációs műanyag. A kevlárszálak legfontosabb jellemzője, hogy azokat csak nagyon nagy erővel lehet elszakítani. Ötször olyan erősek, mint az acélszálak, ugyanakkor nagyon könnyűek, nem korrodálódnak, ellenállnak a lúgoknak, a savaknak és a hőnek. Felhasználják többek között golyóálló mellényekben, katonai felszereléseknél, a repülés- és űrtechnikában, hajóknál, tenger alatt húzódó kábelek védőborításaként és vágás álló kesztyűknél is.
9. A fundamentalizmus:
a. Eredetileg a teológiai liberalizmussal és modernizmussal szembeszálló amerikai protestáns mozgalom.
b. Minden vallási/szellemi irányzat, mely egy alapeszmét v. alapokmányt (pl. Korán) túlzottan, az alkalmazkodást kizáró merevséggel akar érvényesíteni.
10. A vanília tulajdonképpen orchidea. A kosborfélék családjába tartozó Vanilia nemzetségnek, illetve az ide tartozó néhány faj fűszerként használható toktermése.

Vaníliaa.jpg
 

Erdei Gyula 54

Állandó Tag
Állandó Tag
1. A tudathasadás egy pontatlan, köznapi kifejezés, melyet egyaránt használnak a skizofrénia és a disszociatív személyiségzavar (többszörös személyiség) tünetegyüttesének jelölésére.
2. A Jagelló-ház
3. Autonómia, önkormányzat
4. A Yucatan-félszigeten
5. Az ötödik házassága Kleopátrával.
6. Ki alapította meg Kölnben a német dadaisták csoportját?
Az első dadaista csoport 1916-ban jött létre Zürichben, Hugo Ball, Richard Hülsenbeck és Tristan Tzara vezetésével.
Kölnben Arp és a szürrealizmus egyik későbbi főalakja, Max Ernst voltak a Dada folytatói,
1920-ban Hans Arp, Max Ernst és Alfred Grünwald társadalmi aktivista mellett létrehozta a kölni Dada csoportot.
7. A K2 (más néven Godwin Austen, Dapsang vagy Csogori) a Föld második legmagasabb hegycsúcsa.
250px-K2-big.jpg
Szép :)
8. Mi a kevlár?
A poliamidok közé tartozó polikondenzációs műanyag. (Az aramid elnevezés az "aromatic polyamide" /aromás poliamid/ összevonásából ered.)
Jellemzői:
- nagy szilárdság
- kis súly
- alacsony nyúlás
- jó elektromos szigetelőképesség
- nagyon kismértékű zsugorodás hőhatásra
- kiváló mérettartás
Különlegesen erős szálak készíthetők belőle, amelyeket pl. az alábbi termékek előállításához használnak:
motoros ruhák, golyóálló mellények, golyóálló sisakok, rendkívűl ellenálló védőkesztyűk,
hangszórómembránok, nagy szilárdságú kötelek, tenger alatti kábelek bevonatai
Stephanie Kwolek amerikai kémikus, 1965-ben feltalálta a szupererős, sav- és hőálló kevlár anyagot.

9. Ragaszkodás a hagyományokhoz, amely egy eszmerendszer, főleg vallási tanítás és annak előírásainak betű szerinti szigorú betartása; visszatérés egy eszme, tanítás eredeti alapjaihoz.
10. A vanília a kosborfélék családjába tartozó Vanilla nemzetségnek, illetve a nemzetségbe tartozó néhány faj fűszerként felhasználható termésének elnevezése.
A vanília (Vanilla planifolia) az egyetlen növény az orchideafélék közül, amelynek termése - a jól ismert vaníliarúd - fogyasztásra is felhasználható.
A vanília a sáfrányt követően a második legdrágább fűszer a világon.
:cool::cool::cool:
 

Hekate

Állandó Tag
Állandó Tag
1. A tudathasadás egy pontatlan, köznapi kifejezés, melyet egyaránt használnak a skizofrénia és a disszociatív személyiségzavar (többszörös személyiség) tünetegyüttesének jelölésére.

2. Jagelló-ház

3. Jelentése: házirend, házszabály
Gladstone, angol liberális politikus, az Egyesült Királyság miniszterelnöke 1886. április 8-án beterjesztette a Home Rule-t, az önálló ír parlamentről szóló törvényjavaslatot, amelyet júniusban 341 : 311 arányban elutasított az alsóház.

4. A maja civilizáció egy Közép-Amerikában élt prehispán civilizáció, amely főleg a kifejlett írásmódjáról, művészetéről, monumentális építészetéről, valamint a matematikai és asztronómiai ismereteiről híres. A legjelentősebb ősi amerikai civilizáció volt.
2016-os felfedezés alapján az egykori civilizáció városai a csillagképek legfényesebb pontjai szerint jöttek létre. Még napjainkban is találnak növényzettel benőtt új piramisokat a dzsungelben, és a kutatások alapján látható, hogy az egykori civilizáció nagyobb és fejlettebb volt, mint eddig gondolták róla. A mai Guatemala, Belize, Honduras nyugati és Mexikó délkeleti területein éltek.
A Yucatán-félsziget szívében, a mexikói Campeche állam délkeleti részén elveszett maja városokat rejt a nehezen áthatolható rengeteg.

5. Az ifjú Antonius hírhedten kicsapongó életet élt.
Híres szerelmese Kleopátra, Egyiptom királynője volt, akivel kr.e. 41-ben találkozott Ciliciában.

6. Hans Arp 1919 tavaszán Max Ernsttel és Johannes Baargelddel.
Eleven kapcsolatot ápoltak a többi dadaista csoporttal, de önálló művészeti arculata nem alakult ki – a kölni dadaizmus mint magatartás fogalmazódott meg.

7. A K2 (más néven Godwin Austen, Dapsang vagy Csogori) a Föld második legmagasabb hegycsúcsa.

8. A huszadik század egyik legnagyobb találmánya. A csaknem tökéletes anyagok szinonimája. Egy speciális polimer, az aramid egyik fajtája.
A kevlárszálak legfontosabb jellemzője, hogy azokat csak nagyon nagy erővel lehet elszakítani. Ötször olyan erősek, mint az acélszálak, és megakadályozzák a repedések terjedését. Ugyanakkor nagyon könnyűek, nem korrodálódnak, ellenállnak a lúgoknak, a savaknak és a hőnek. Felhasználási területe szinte korlátlan, az autógyártástól kezdve a hadiiparig. (A golyóálló mellények legjobb alapanyaga.)

9. Ragaszkodás a hagyományokhoz, amely egy eszmerendszer, főleg vallási tanítás és annak előírásainak betű szerinti szigorú betartása; visszatérés egy eszme, tanítás eredeti alapjaihoz.

10. A vanília kúszónövény, amely az Egyenlítő körüli övezet trópusi, párás, meleg éghajlatát kedveli. A kosborfélék (Orchideaceae) tagja. Aki „élő" vanilíanövényt szeretne látni, látogasson el a budapesti Füvészkertbe, ott az üvegházban megtekinthető.
A világ legnagyobb vaníliatermelője Madagaszkár.
 
Utoljára módosítva:

Cotta

Állandó Tag
Állandó Tag
Utolsómásodperces - azaz épp hogy beestem - megoldásom :)

1. Skizofrénia.
2. Jagelló-ház
3. Autonómia. "Home Rule (önkormányzat): Írországi számára önkormányzatot biztosító törvény. A 19. század második felétôl az írországi autonómiatörekvések új lendületet kaptak. Több ír nacionalista szervezet alakult és számos megmozdulásra került sor ebben az idôszakban. A Home Rule törvényt 1914-ben fogadta el az angol parlament, a háború miatt azonban csak 1921-ben lépett hatályba. A törvény rendelkezett a kétkamarás ír parlament felállításáról, de a pénzügyi és védelmi kérdésekben széles teret hagyott az angol törvényhozásnak, ahol az ír képviselôk továbbra is helyet kaptak."
4. Közép-Amerika, Yucatán-félsziget
5. Kleopátra
6. Az első, zürichi dadaista csoport tagja, Hans Arp 1919 elején Kölnbe költözött, ahol tavasszal dadaista kiállítást rendeztek.
7. A K2 (más néven Godwin Austen, Dapsang vagy Csogori) a Föld második legmagasabb hegycsúcsa. A Himalája egyik hegységében, a Karakprumban található, az Indiához tartozó Kasmír, valamint a Kínához tartozó Tibet határán. A terület jelenleg pakisztáni ellenőrzés alatt áll. Tengerszint feletti magassága 8611 m.
8. Első blikkre - kapatosan befőzött lekvár :) -nem igazán merném megtippelni, hogy miből.
-- Avagy a majdnem tökéletes anyagok szimbóluma, a huszadik század egyik legnagyobb találmánya, Batman védőpáncéljához, csizmájához és sisakjához felhasznált anyag. A kevlár a DuPont cég kémikusa, Stephanie Kwolek találmánya volt, 1965-ben.
kevlar2.png

A versenyautók abroncsaiba kevlárszálat tettek, az addig használt acélszálak helyett. De a szál további tesztelései során sokféle extrém helyzetben is „vizsgáztatták” az anyagot. Ennek során jöttek rá, hogy a kevlár a golyóálló mellényeknek is a lehető legjobb alapanyaga lehet. Ez valóban forradalmi változást hozott ezen a területen. Az azóta eltelt időszakban több ezer rendőr és katona életét mentette meg, hogy kevlárszálas védőmellényt vagy sisakot viselt. De békésebb területeken is nagy szolgálatokat tesz a kevlár, hiszen a belőle készült borítás védi a tenger alatt húzódó kábeleket, ahogyan űrhajók és vízi járművek szerkezetében is biztosítja az anyagok törésmentességét és rugalmasságát, ahogyan az ejtőernyőkben, különféle kötelekben, zsinórokban (például a horgászzsinórokban), teniszütőkön, síléceken, vágásbiztos és hőálló kesztyűkben, hidakon, hangfalak membránjaiban, mobilokban és tűzoltócsizmákban is ezt teszik. Igaz, ma már ezek közül nem mindegyik szál azonos feltétlenül azzal, amelyet Kwolek egykor megalkotott, mert gyakran típusnévként is használják, és a többi gyártó hasonló termékét is kevlárnak hívják. Ez azonban éppen azt jelzi, hogy mennyire univerzális is lehet egy ilyen, eredetileg egyedi találmány. ( Stephanie Kwolek gazdag és hosszú életet élt, és amikor 2014-ben, kilencven éves korában meghalt, éppen az egymilliomodik golyóálló mellényt adták el a hazájában.)
Számomra a heti kvíz legizgalmasabb kérdését rejtette a "kevlár" :)
9. Ragaszkodás a hagyományokhoz.
10. Kúszónövény. Fűszernövény.

:hurra::dr_24:
 
Utoljára módosítva:

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
1. Hogy nevezzük a tudathasadást idegen szóval?
Skizofrénia
2. Mely uralkodóház tagja volt II. Ulászló?
A lengyel Jagelló-házé
3. Mi a Home Rule?
Írország függetlenségéért küzdő társaság, az önálló ír parlamentről szóló törvényjavaslat (William Gladstone 1886 április 8.) (Autonómia)
4. Mexikó mely földrajzi részén virágzott a maja kultúra kb. 3000 évvel ezelőtt?
A Yukatán-félszigeten
5. Ki volt Marcus Antonius (Kr.e. 83-30) híres szerelmese?
Cleopátra
6. Ki alapította meg Kölnben a német dadaisták csoportját?
Hans Arp, Max Ernst, Johannes Baargeld
7. Mi a másik neve a Karakorum hegység legmagasabb és egyben a világ második legmagasabb hegycsúcsának, a K2-nek?
Godwin Austen, Dapsang vagy Csogori.
8. Mi a kevlár?
Egy olyan anyag, amelyik ellenáll a tűznek, korróziónak
9. Mit jelent a fundamentalizmus?
Ragaszkodás a hagyományokhoz, csak a vallási kinyilatkoztatást és annak szent könyveit elfogadó.
10. Milyen növény a vanília?
Kúszócserje
 
Oldal tetejére