Kvíz Július 28.

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
A kérdező ismét Ladysla. :)
Köszönöm szépen a kérdéseket!

1. Helsingfors hány km-re van Helsinkitől?

2. Melyik hosszabb: a Moldva vagy a Vltava?

3. A Kanszai nemzetközi repülőtér 4 km hosszú, 1 km széles kifutóját az Ószakai-öböl vize veszi körbe. Mi tartja meg az aszfaltcsíkokat?

4. Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek. Sok szerencsét, Mr. Gorsky! - hangzott el a két, legendává vált mondat 50 éve, 1969. július 20-án. Neil Armstrong mondta, amikor az első emberként a Holdra tette a lábát. Ki volt állítólag Mr. Gorsky?

5. 1919. július 20-án született a Mount Everest első meghódítója, Sir Edmund Percival Hillary. Ki volt a társa, és mit köszönhet Nepál népe Sir Edmund Percival Hillarynak?

6. 1976. július 20-án született az a vízilabdázó, aki a világon egyedüliként mondhatja el magáról, hogy a válogatottal felnőtt és utánpótlás szinten is minden nagy tornán szerzett aranyérmet. Ki ő?

7. Július 20-án lenne 40 éves, de már 15 éve halott az a focista, akinek a Benfica úgy is őrzi az emlékét, hogy visszavonultatták a 29-es mezt. Ki ő?

8. Miért július 22. a Pi Approximation Day (nem hivatalos napja)?

9. 1897-ben a világon elsőként, este fél kilenckor, 21 helyen gyulladnak fel utcai acetilénlámpák ebben a városban. Hol járunk?

10. Ő volt az első férfi, aki a Playboy címlapján szerepelt. (1964 áprilisában) Ki ő?

Ne kapkodjatok, van néhány becsapós kérdés is közöttük.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Dabadi75

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Lehet, hogy most kapkodok, de jövő héten vendégeink lesznek, így nem tudom mikor lenne időm. Úgyhogy a válaszaim:

1. Helsingfors = Helsinki; ugyanaz a város, tehát 0 km. :D

2. A Moldva folyó csehül Vltava; ugyanarról a folyóról van szó, amely 430 km.

3. A repülőtér számára egy 4 km hosszú és 1 km széles mesterséges szigetet terveztek az öbölben. A mérnököknek szembe kellett nézniük a súlyos földrengések kiemelkedően nagy lehetőségével és a tájfunokkal, melyek akár 3 m-es hullámokat szabadíthatnak a szigetre.
Mindezek ellenére az építkezés 1987-ben elkezdődött. Két év múlva, 1989-ben befejeződött a szigetet a tengertől elválasztó fal építése, melyhez 48 000 tetraéder alakú betonelemet használtak fel. Három hegynek megfelelő, 21 millió m³-nyi földdel töltötték meg a tengertől elzárt területet. 10 000 munkás összesen 10 millió munkaórát töltött a munkával 3 év alatt, amíg 80 hajóval feltöltötték a betonfallal bekerített 30 m mély "medencét". 1990-ben elkészült a szigetet a szárazfölddel összekötő 3 km-es, 1 milliárd dollárba kerülő híd is.
Ezalatt a sziget a vártnál sokkalta többet, 8 m-t süllyedt, ami miatt ez a konstrukció lett a legdrágább modern kori civil vállalkozás, ami 20 év tervezőmunkát, 3 éves építkezési időt és sok milliárd dollárt emésztett fel.
1991-ben kezdetét vette a reptéri terminál építése. A folyamatos süllyedés miatt az épület "állítható" oszlopokon nyugszik, melyek magassága tömör fémlapok becsúsztatásával növelhető.
A nemzetközi repülőtér végül 1994-ben nyílt meg.

4. Erre a kérdésre ezt a választ találtam:
Sokan úgy gondolták, valamelyik rivális orosz űrhajósnak üzengetett Armstrong, ám kiderült: ilyen nevű szovjet asztronauta nem létezett. Huszonhat éven át megőrizte Mr. Gorsky titkát, ám 1995-ben – miután a történet főszereplője meghalt – Armstrongot tovább nem kötötte az önként vállat titoktartás. Elmesélte, hogy gyerekkorában egyszer baseballt játszott egyik barátjával az udvaron. A labda a szomszéd fürdőszobaablakához repült. A szomszédban Mr. és Mrs. Gorsky lakott. Amint a gyermek Armstrong lehajolt az ablak előtt, hogy felvegye a labdát, a következő mondatok ütötték meg a fülét: „Orális szex! – kiabálta Mrs. Gorsky. – Orális szexet akarsz?! Majd akkor, ha a szomszéd kölyök felmegy a holdra!”
Nos, Neil Armstrong 1969-ben – első emberként – feljutott a Holdra, de hogy ezzel teljesült-e Mr. Gorsky kívánsága, azt már soha nem fogjuk megtudni.

Nem tudom, hogy ezt gondoltátok-e helyes válasznak, de nekem ez nagyon tetszik. Annyira röhögtem, hogy a lányom rám szólt, hogy hangos vagyok. :rohog::rohog::rohog:

5. 1953. május 29-én Tendzing Norgajjal együtt mászták meg a Mount Everestet. Visszatérésük után Indiában és Nepálban nagy ünnepségekkel fogadták őket; Tendzinget egyesek istenként kezdték tisztelni, azt gondolva, hogy Buddha vagy Siva reinkarnációja. Hillaryt pedig II. Erzsébet lovággá ütötte.
Miután meghódította az Everestet, Edmund Hillary Nepálban kezdett új életet. Itt veszítette el feleségét és leányát, miközben az első helyi általános iskola építésén munkálkodott. A családját ért tragédiát követően, egész hátralévő életét a serpák és a Nepálban élő emberek, de legfőképpen a gyermekek megsegítésének szentelte. Nevét kihasználva,a világ számos pontján tartott előadásokat. Ezeken az előadásokon óriási összegeket gyűjtött össze, mely összegeket maradéktalanul a nepáli nép megsegítésére fordított.
1961-től 2008-ban bekövetkezett haláláig Edmund Hillary 27 iskolát, 2 kórházat, több repteret és hidat építtetett, ezen kívül az ő közreműködésével számos kolostor épült, részt vett a nepáli vízvezetékek kiépítésében, a tanárképzésben és az erdőgazdálkodásban.
1985-ben Új-Zéland indiai, nepáli és bangladesi nagykövetének nevezték ki; ezt a tisztséget négy és fél évig töltötte be.

6. Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó.

7. Fehér Miklós (1979 - 2004).

8. Az Amerikai Egyesült Államok Képvislőháza 2009-ben ezt a napot nemzeti π-napnak (National Pi Day) nyilvánította. Hasonlóan a III. hó 14. napjához a július 22. angol dátumozás alapján 22/7, a π közelítő értéke, s ennek alapján is rendeznek további, a π számhoz kötődő ünnepségeket az angolszász nyelvterületen, de ezt a napot Pi Approximation Day-nek nevezik.

9. Tatán.

10. Peter Sellers (1925 - 1980).

Bocs, ha kicsit hosszú volt! Köszi a kérdéseket! Kellemes hetet Mindenkinek! :dr_31:
 

Japi1

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Helsinki, svédül Helsingfors, távolság nincs.
2. A Moldva, csehül Vltava, 430 km hosszú.
3. Egy mesterséges szigetre épült fel, az Oszaka öböl közepén.
4. A gyermek Armstrong szomszédja. A legenda szerint felesége egy alkalommal ezt mondta: „Orális szexet akarsz?! Majd akkor, ha a szomszéd kölyök felmegy a holdra!” A NASA szerint a történet kamu, Armstrong a Holdra szállás során nem ejtette ki a száján a Gorsky nevet. Az űrhajós bevallása során az anekdotát Buddy Hackett komikustól hallotta először.
5. Edmund Hillari társa Tendzing Norgaj nepáli serpa hegymászó. Hillary 1961-től 2008-ban bekövetkezett haláláig 27 iskolát, 2 kórházat, több repteret és hidat építtetett, ezen kívül az ő közreműködésével számos kolostor épült, részt vett a nepáli vízvezetékek kiépítésében, a tanárképzésben és az erdőgazdálkodásban. Nevét kihasználva, a világ számos pontján tartott előadásokat. Ezeken az előadásokon óriási összegeket gyűjtött össze, mely összegeket maradéktalanul a nepáli nép /főleg a gyerekek/ megsegítésére fordított.
6. Kásás Tamás
7. Fehér Miklós
8. 22/7=3,14
9. Tatán
10. Peter Sellers
 

Hekate

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Helsinki svédül: Helsingfors Finnország fővárosa.

2. A Moldva csehül Vltava Csehország egyik legfontosabb, egyben leghosszabb, nemzetinek számító folyója.

3. A repülőtér számára egy 4 km hosszú és 1 km széles mesterséges szigetet terveztek az öbölben. Az építkezés 1987-ben kezdődött. Két évig tartott a szigetet a tengertől elválasztó fal építése, melyhez 48 000 tetraéder alakú betonelemet használtak fel. Három hegynek megfelelő, 21 millió m³-nyi földdel töltötték meg a tengertől elzárt területet. 10 000 munkás összesen 10 millió munkaórát töltött a munkával 3 év alatt, amíg 80 hajóval feltöltötték a betonfallal bekerített 30 m mély "medencét". 1990-ben elkészült a szigetet a szárazfölddel összekötő 3 km-es, 1 milliárd dollárba kerülő híd is. 1991-ben kezdték a reptéri terminál építését, az épület a folyamatos süllyedés miatt állítható oszlopokon nyugszik. A repülőtér 1994-ben nyílt meg.

4. Meseszerű történet a Holdra szállás estéjéről és Armstrong gyerekkorából.
Mr Gorsky Armstrongék szomszédja volt, akinek a felesége azt mondta, akkor lesz orális szex amikor a szomszéd kölyök felmegy a holdra.

5. 1953. május 29-én Tendzing Norgajjal együtt elsőként mászták meg a Föld legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet.
1961-től 2008-ban bekövetkezett haláláig Edmund Hillary Nepálban élt, 27 iskolát, 2 kórházat, több repteret és hidat építtetett, ezen kívül az ő közreműködésével számos kolostor épült, részt vett a nepáli vízvezetékek kiépítésében, a tanárképzésben és az erdőgazdálkodásban

6. Kásás Tamás

7. Fehér Miklós

8. július 22. angol dátumozás alapján 22/7, a π közelítő értéke, s ennek alapján rendeznek további, a π számhoz kötődő ünnepségeket az angolszász nyelvterületen. Ezt a napot Pi Approximation Day-nek nevezik.

9. Tatán

10. Peter Sellers

playboy.jpg
 

Erdei Gyula 54

Állandó Tag
Állandó Tag
Itt vagyok! :) (Unokák, családdal.)
1. Helsinki ( svédül: Helsingfors) - vagyis 0 km
2. Moldva: 430 km Vltava: 430 km
mert Moldva (csehül Vltava)
3. Mesterséges szigeten építették. A folyamatos süllyedés miatt az épület "állítható" oszlopokon nyugszik, melyek magassága tömör fémlapok becsúsztatásával növelhető.
4. – Gyerekkorában egyszer baseball-t játszott egyik barátjával az udvaron. A labda a szomszéd fürdőszobaablakához repült. A szomszédban Mr. és Mrs. Gorsky lakott. Amint a gyermek Armstrong lehajolt az ablak előtt, hogy felvegye a labdát, a következő mondatok ütötték meg a fülét: – Orális szex! – kiabálta Mrs. Gorsky. – Orális szexet akarsz?! Majd akkor, ha a szomszéd kölyök felmegy a holdra!”
5. Sir Edmund Percival Hillary új-zélandi hegymászó. 1953. május 29-én Tendzing Norgajjal együtt elsőként mászták meg a Föld legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet. upload_2019-8-4_6-36-49.png
Hillary számos könyvet írt, filmeket forgatott, az ezekből és előadásaiból származó bevételek jelentős részét a nepáliak megsegítésére, iskolák, kórházak építésére fordította, ezért megkapta a tiszteletbeli nepáli állampolgárságot.
Miután meghódította az Everestet, Edmund Hillary Nepálban kezdett új életet. Itt veszítette el feleségét és leányát, miközben az első helyi általános iskola építésén munkálkodott. A családját ért tragédiát követően, egész hátralévő életét a serpák és a Nepálban élő emberek, de legfőképpen a gyermekek megsegítésének szentelte. Nevét kihasználva, a világ számos pontján tartott előadásokat. Ezeken az előadásokon óriási összegeket gyűjtött össze, mely összegeket maradéktalanul a nepáli nép megsegítésére fordított.
6. Kásás Tamás
7. Fehér Miklós
8. A nemzetközi π-nap a matematika egyik leghíresebb számának, a π számnak az ünnepe. A π-napot 1988 óta március 14-én ünnepelik, mivel az aznapi dátum számjegyei két tizedesjegyig megegyeznek a matematikai π értékével.
De 22/7 hányados jelöli a PI közelítő értékét ennek angolszász területen a 7 hó 22 felel meg.
9. A világon elsőként Tatán, 1897. július 24-én este fél kilenckor, 21 helyen, gyulladtak fel utcai acetilénlámpák.
A világelső Tatán, 1897-ben készült el: a tóvárosi gázfejlesztő telep és csőhálózat, a legtöbb gondot a hálózat üzemeltetése, az öntöttvas csövek illesztése és tömítése okozta.
Az acetilénégők 1897. július 24-én este fél kilenckor 21 helyen gyulladtak fel.
10.
upload_2019-8-4_6-59-10.png upload_2019-8-4_7-3-34.jpeg
Peter Sellers
:cool::cool::cool:
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
1. Helsingfors hány km-re van Helsinkitől?
0 km, Helsingfors ugyanis Helsinki svéd neve.
2. Melyik hosszabb: Moldva vagy a Vltava?
A Moldva csehül Vltava, tehát egyforma hosszúak.
3. A Kanszai nemzetközi repülőtér 4 km hosszú, 1 km széles kifutóját az Ószakai-öböl vize veszi körbe. Mi tartja meg az aszfaltcsíkokat?
Egy 4 km hosszú és 1 km széles mesterséges sziget. (a legdrágább modern kori civil vállalkozás)
4. Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek. Sok szerencsét, Mr. Gorsky! - hangzott el a két, legendává vált mondat 50 éve, 1969. július 20-án. Neil Armstrong mondta, amikor az első emberként a Holdra tette a lábát. Ki volt állítólag Mr. Gorsky?
A gyermek Neil Armstrong szomszédja.
5. 1919. július 20-án született a Mount Everest első meghódítója, Sir Edmund Percival Hillary. Ki volt a társa, és mit köszönhet Nepál népe Sir Edmund Percival Hillarynak?
Tendzing Norgaj/Tendzsing Norge Serpa/Tenzing Norgay.
1961-től 2008-ban bekövetkezett haláláig Edmund Hillary 27 iskolát, 2 kórházat, több repteret és hidat építtetett, ezen kívül az ő közreműködésével számos kolostor épült, részt vett a nepáli vízvezetékek kiépítésében, a tanárképzésben és az erdőgazdálkodásban.

6. 1976. július 20-án született az a vízilabdázó, aki a világon egyedüliként mondhatja el magáról, hogy a válogatottal felnőtt és utánpótlás szinten is minden nagy tornán szerzett aranyérmet. Ki ő?
Kásás Tamás
7. Július 20-án lenne 40 éves, de már 15 éve halott az a focista, akinek a Benfica úgy is őrzi az emlékét, hogy visszavonultatták a 29-es mezt. Ki ő?
Fehér Miklós
8. Miért július 22. a Pi Approximation Day (nem hivatalos napja)?
Mert 22/7 = 3,14.
9. 1897-ben a világon elsőként, este fél kilenckor, 21 helyen gyulladnak fel utcai acetilénlámpák ebben a városban. Hol járunk?
Tatán.
10. Ő volt az első férfi, aki a Playboy címlapján szerepelt. (1964 áprilisában) Ki ő?
Peter Sellers
 
Oldal tetejére