Kvíz 2018 Január 21.

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Hol található a Duklai-hágó?

Milyen fajta állat a Makaó?

1982-ben Madridban kik játszották a foci VB döntőjét?

Mi a mai neve a nafta nevű anyagnak?

Melyik országhoz tartozik a Szporádok szigetcsoport?

Ki fedezte fel a Rudolf-tó vidékét?

Melyik országhoz tartozik a Jütland-félsziget?

Hol őrizték a magyar szent koronát a Mohácsi vész után?

Melyik sportág klasszisa volt Javier Sotomayor?

Ki az az amerikai elnök, aki budapesti mészárosnak nevezte Hruscsovot?

Plusz kérdés
1626-ban milyen néven alapították meg a hollandok a mai New Yorkot?
 
Utoljára módosítva:

Erdei Gyula 54

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Szlovákia és Lengyelország között
2. Az arakanga magyarul vörös ara vagy sárgaszárnyú ara (Ara macao) a madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a papagájfélék (Psittacidae) családjába és az Ara nembe tartozó faj. Honduras nemzeti madara.
3. Olaszország-NSzK (Az olaszok győztek 3:1 arányban)
4. Nafta (naphtha) névvel jelölték régebben a könnyen mozgó, illékony, erős szagú folyadékokat. Így a közönséges étert naphtha vitriolinak, vagy röviden naphthának, az esetétert (etilecetéter) naphtha acetinnek stb. nevezték.
A nafta szót egyes nyelveken a kőolaj elnevezésére használják.
5. Görögország
6. Teleki Sámuel (Rudolf trónörökösről nevezte el.)
7. A félsziget északi kétharmada Dániához tartozik. A déli egyharmad ma Németország Schleswig-Holstein tartományához tartozik
8. Visegrád-Trencsén (Szapolyai-vár) - Fehérvár (Szapolyait megkoronázzák) - Perényi Péter koronaőr a koronával együtt azonban Ferdinánd mellé állt, így Ferdinándot is megkoronázták - Visegrád (Perényi koronaőri esküjében: "A rám ruházott tisztséget ellátom, a Szent Koronát és tartozékait társammal, István nádorral együtt Visegrád várában hűségesen megtartom és megőrzöm" - Siklós (még Szulejmán szultánnál is volt egy ideig)
9.Kubai magasugró, olimpiai és világbajnok
10. Ki az az amerikai elnök, aki budapesti mészárosnak nevezte Hruscsovot?
Csak tipp. Talán Dwight David „Ike” Eisenhower az Amerikai Egyesült Államok tábornoka és 34. elnöke. (abban az időben "elnökösködött", de akármelyik későbbi elnök is mondhatta, pl. J. F. Kennedy.)
:cool::cool::cool:
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Dukliasky priesmyk Szlovákiában van, bár a lengyel Dukla falu nevét viseli. 502m-es hágó tetején az 1944 októberi szovjet-magyar(német) csata áldozatainak emlékműve áll..

2. arakanga, vagy sárga szárnyú ara papagáj ( ara macao)

3. Olaszország - NSZK 1982. július 11. 20. óra 3:1 olaszok nyerték...

4. Régen az éter és az acetint, valamint a nyers petróleumból desztillált alacsony forráspontú szénhidrogén elegyek neve volt..
De ma a napi használatban a kőolaj megnevezése, illetve a szlengben általában az üzemanyagé..

5. Görögország régi neve Északi- Szporádok, 11 sziget, de csak 4 lakott..

6. Ma Turkana tó, mivel a helyiek zöme a turkana törzs tagja. 1888-ban Teleki Sámuel és az osztrák Ludwig von Höfnel Rudolf trónörökösről nevezte el. Előtte Jáde tenger néven ismerték .. mai nevét 1975-től viseli...

7. Jyllan félsziget, de mivel Németország legészakibb része is a félszigeten van, németül Jütland.. A nagyobbik része Dánia, melynek ez az egyetlen területe ami nem sziget...

8. Ez megint sajnos nem egyértelmű.... közvetlen Mohács után, vagy az elmúlt 500 évben is...
Szapolyai János koronaőrként Visegrádról elvitte Trencsénybe, majd úgy vélte akkor őrzi a legjobban ha saját fején hordja, elvitte Fehérvárra, ahonnan az új koronaőr Perényi Péter, miután Ferdinándhoz pártolt, s akit szintén megkoronáztak vele Siklósra vitte, majd a törökök elöl menekülve elfogták s a korona a szlavóniai Shopronba került.. Onnan adta vissza Szulejmán Szapolyainak.. akinek özvegye hosszas huzavona után 1551. július 21.-én Kolozsvárott átadja Ferdinánd megbízottjának. Bécsbe, majd Rudolf idején Prágába kerül(ezért volt Bocskay egyik követelése a korona magyar földre hozatala) majd Mátyás hozza vissza Pozsonyba... s folytatható még 27 helyszínnel...

9. kubai magasugró 1993. július 27.-én 245 cm ugrott Salamancában. olimpiai és világbajnok...

10. Idáig írhattam volna, hogy nagyjából ugyanaz mint Gyula.. de "Ike" egész biztos, hogy nem ahogy Kennedy sem, hisz az öccse Robert egész oda volt Hruscsovért és ezt ép J.F. mondta meg neki.. Nixon még alelnökként vívta a híres konyha vitát Moszkvában, tehát Ő sem.. Jonhson szerette volna folytatni azt amit Kennedy elkezdett tehát kiesik... A többiek nem nagyon jöhetnek szóba, mert Hruscsovot 64-ben leváltották... Egy HVG. cikkben olvastam egyetlen helyen, hogy nevezték "budapesti mészárosnak" is. S ha amerikai volt aki így nevezte, az Hruscsov életében biztos nem lehetett,mert Ő volt az év embere i első kommunista vezetőként.. s ha nem valakinek a szüleménye és igatolható akkor csak Ronald Reagan lehetett... DE szerintem újságírói találmány. Viszont De Gaulle ha nem is szószerint mondott hasonlót róla.. Egyébként a Szovjetúnióban Zsukovot hívták "Mjasznik" mészárosnak. S az 1956-os megszállást Forgószél néven Zsukov és Hruscsov közösen dolgozta ki....

10.+1 New Yorkot holland telepesek alapították 1624-ben, 1626-ban lett a település neve New Amsterdam. 1664-ben az angolok II. Jakab angol király, York hercege után átkeresztelték New Yorkra...
 
Utoljára módosítva:

Erdei Gyula 54

Állandó Tag
Állandó Tag
Találtam egy ilyet: " .. pár évtizede "a budapesti mészáros", Anasztasz Mikojan szovjet politikus - ... - ellátogatott hozzánk, Clevelandbe. (Anasztasz Mikojan valójában ellenezte az 56-os forradalom fegyveres leverését - a szerk.) ..
 

Erdei Gyula 54

Állandó Tag
Állandó Tag
" ... A magyarok elkeseredett segélykiáltására - Magyarország az Egyesült Államokhoz és az ENSZ-hez fordult - senki sem válaszolt. Nyikita Hruscsov szovjet pártvezető, akire a "budapesti mészáros" gúnynevet ragasztották, 200 ezer katonát, 5000 harckocsit és jelentős nehéztüzérséget küldött Magyarországra a forradalom elfojtására. ..."

"Az 1980-as években aztán Ronald Reagan volt az az amerikai elnök, aki kimondta, hogy a rabságban élő népek millió egy nap felszabadulnak. Ő volt az, aki kijelentette, hogy Amerikának nem kell elfogadnia a gonosz birodalmával való együttélést, a kommunizmust le kell győzni. Washingtonban szeptemberben végre megkezdődött a kommunizmus áldozatainak szentelt emlékmű építése, ... "
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Nyugodj meg abban, hogy ha elnök mondta, csak Reagan lehetett, de én továbbra is tartom azt, hogy egyszerű újságírói tájékozatlanság... mert Zsukov volt a "budapesti mészáros".. Reagant egyébként bagdadi mészárosnak nevezték... Kennedy biztos nem, s nem is érdemes vitatni, Andropov szerepe meg csak rész szerep volt, Ő csak fújta a tüzet, az irányítás Zsukové volt, akiben Hruscsov maradéktalanul megbízott hisz nélküle sem Berijával nem tudott volna leszámolni, sem hatalomra nem kerülhetett volna.. S mint fentebb írtam A "Forgószelet" közösen dolgozták ki.. Na és talán nem véletlen, hogy Reagan szobra "szembe megy" a szovjet Hősi emlékművel a Szabadság téren...
Ja a sok "tetszik" annak szól, az esetben mikor másként vélem, hogy tetszik az amilyen komolyan utána próbálsz olvasni..
 

Japi1

Állandó Tag
Állandó Tag

1. Szlovákia és Lengyelország között.

2. Sárgaszárnyú ara (Ara macao) Arakanga
Ara macao2.jpg


3. Olaszország – NSZK /3:1/
4. a). Éter, ecetéter b). Petroleum párlat, petroleuméter c). Kőolaj
5. Görögország
6. Teleki Sámuel
7. 2/3 része Dániához, 1/3 része Németországhoz.
8. Eléggé zavaros idők jártak akkor is:
„Az 1526-os
mohácsi csatavesztés után Perényi Péter koronaőr a török elől Trencsénbe vitte a Szent Koronát. Az 1526. évi székesfehérvári országgyűlés november 10-én Szapolyai Jánost választotta királlyá, és november 11-én I. János néven meg is koronázták a városban. A koronázást követően Perényi Péter koronaőr ahelyett, hogy az idő tájt megszokott helyére, a visegrádi várba vitte volna a koronát, Füzérre szállíttatta és ott rejtegette. 1527. november 3-án Habsburg Ferdinándhoz pártolt és a magyar koronát kiszolgáltatta az osztrák főhercegnek, aki az érvényes államszerződések értelmében törvényes trónigénylő volt.
Ferdinánd koronázását 1527. november 3-án tartották
Székesfehérvárott. A felesége, Jagelló Anna királyné koronázására másnap, azaz november 4-én került sor, szintén Fehérvárott. Ez volt az utolsó székesfehérvári királykoronázás. Ferdinánd megkoronázása után Perényi először Siklós várába vitte a koronát, majd 1529-ben néhány száz fős kísérettel, Sárospatakra hurcolta. Útközben azonban Szapolyai hadvezére, Szerecsen (Zerechen) János tolnai főispán rajtaütött a Szent Koronát szállító csapaton. Szerecsen a koronát átadta Szapolyai János király egy másik hívének, lindvai Bánfi Jánosnak és ezután azt a szlavóniai Körös vármegyében fekvő Sopron nevű várában őrizték. Ezzel Szapolyai János választott magyar király kezébe került a Szent Korona, aki nem sokkal később I. Szulejmán török szultánnak „továbbajándékozta”, aki ezután visszaadta Szapolyainak.”
9. Férfi magasugrás
10. Konkrétumot nem találtam. Egy utalás többször felbukkant: „Nyikita Hruscsov szovjet pártvezető, akire a "budapesti mészáros" gúnynevet ragasztották…”. De ki? Az elnökök közül a 34. Eisenhowertől a 45. Trumpig bárki mondhatta /Eisenhowerről nem feltételezem/. Az is lehet, hogy csak újságírói hatásvadász kitaláció.
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Nem gondoltam, hogy ilyen erős lesz az utolsó kérdés. Annyit elárulok, hogy nincs még helyes válasz. És nem újságírói kitaláció!
Kértek esetleg plusz kérdést?
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem, ha dokumentált, szó szerinti idézet, s ha megtennéd, hogy angolul is ide írod, mert egész biztos nem magyarul hangzott el, akkor így jártunk, s vasárnapig keresünk tovább.. de ha nem így van, ha ez egy valaki általi idézet, X. Y, amerikai elnöktől, akkor talán megérdemlünk egy + kérdést..
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Szerintem, ha dokumentált, szó szerinti idézet, s ha megtennéd, hogy angolul is ide írod, mert egész biztos nem magyarul hangzott el, akkor így jártunk, s vasárnapig keresünk tovább.. de ha nem így van, ha ez egy valaki általi idézet, X. Y, amerikai elnöktől, akkor talán megérdemlünk egy + kérdést..
Egy könyvből származik az idézet, a könyvet Hahner Péter írta, címe Az USA elnökei.
Jön a plusz kérdés.
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem szeretném ha úgy tünne leragadtam a mit is mondott a hogyis hívjáknál, de tessék megnézni a képet

Kitchen_debate.jpg Igen Hruscsov és Nixon.. 1959.-ben..
Nixon nem volt gyáva ember mert afrikai látogatásán, még alelnökként odament az őt megdobáló tüntetőkhöz, megpróbálva meggyőzni őket, s ezt több más alkalommal is megtette.. De a hidegháború időszakában megengedhetetlen lett volna hogy Ő képviselje Amerikát a Szovjetúnióban ha tényleg kijelentette volna a z állítólag neki tulajdonított szavakat.. Sőt Nixon elnökként is járt a Szovjetúnióban.. Nixon ugyan kommunista ellenes volt de a Polgárjogi Törvény keresztül vitele a Kongresszuson még alelnökként az Ő nevéhez fűzódik.. Na meg Ike egyenesen elutasította a magyar kérést 56-ban. Az már csak egy későbbi szépítés, hogy a Szuezi válság miatt... Azt mondják mindenki annyira hiteles mint a forrásai... Hahner Péter könyve egy a nagyközönség számára írt könyv, bár a későbbi esetleges hívatkozások miatt fenn áll a történész felelőssége, de nem számít akkora hibának mint egy tudományos dolgozat esetén... Na és lehet, hogy van aki emlékezik a "Hahner Péter 100 tévhite" dolgozatra a nevezett 100 történelmi tévhit könyve kapcsán....
Ha már játszunk egy kicsit jobban járjuk körül a bizonytalan kérdéseket.. gondolom én.. bocs ha tévedek..
 
Oldal tetejére