Kvíz 2017. December 24.

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Karácsonyozzunk!
kar.jpg

1. Mikortól jelennek meg az angyalok szárnyakkal a keresztény művészetben?
2. Mikor fedezték fel a Karácsony szigetet?
3. Mikor nyílik a mikulás virág?
4. Melyik amerikai elnök tiltotta be a karácsonyfát az elnöki rezidencia területén?
5. Mikor kezdődik az ortodox karácsony?
6. A néphiedelem szerint mit jelez előre, ha csillagos az ég az éjféli mise idején?
7. Mit jelent a mendikálás?
8. A legenda szerint ki állított először karácsonyfát?
9. Melyik pápa nyilvánította december 25-ét Jézus születésnapjává?
10. Az elmélet szerint miért éppen december 25-én van karácsony?

 

Japi1

Állandó Tag
Állandó Tag
1. „A keresztény vallásban az angyalokat kezdetben férfiként ábrázolták, szárnyakat pedig csak a 4. századtól kaptak. Ezzel a művészek a gravitáció nélküli szabadságot szimbolizálták.”
2. 1643. december 25-én.
3. Adventi – karácsonyi időszak. Általában két hónapig tart, februárra elvirágzanak.
4. Theodor Roosevelt 1901.
5. Január 7.
6. A következő évben sok kukorica terem.
7. Karácsonyi énekes, verses köszöntő.
8. Luther Márton
9. I. Gyula 350-ben.
10. A választás december 25-re esett, hogy ellensúlyozzák az e napon ünnepelt „Sol invictus” (legyőzhetetlen Nap) pogány ünnepét azzal, hogy bevezették Krisztusnak, a „Sol Salutisnak” (az üdvösség Napjának) ünnepét.
 

Hekate

Állandó Tag
Állandó Tag
Talán sikerült mindegyik kérdésre meglelni a választ.

1. Az angyalok már évezredek óta jelen vannak az emberiség életében, kultúrájában. Az Ótestamentum történeteiben mint az Úr követei jelennek meg, s a kereszténység elterjedése óta az emberek segítőként tekintenek rájuk. Ábrázolásuk a harmadik századtól követhető nyomon a keresztény művészetben. Eleinte férfialakban szárny nélkül, a negyedik század végétől azonban már szárnnyal együtt jelenítették meg őket, s e századhoz köthetők az első ruhátlan angyalábrázolások is.

2. 1643. december 25-én

3. adventi és karácsonyi időszakban. februárra elvirágzik.

4. 1901-ben Theodor Roosevelt környezetvédelmi okokból száműzte a vágott fát az elnöki rezidencia környékéről.

5. Karácsony első napja a Julianus-naptár szerint január 7-re esik.

6. Ha karácsony éjszakáján szép tiszta az idő, jó termés lesz. Ha sok apró csillag ragyog az égen, jó kukoricatermést várnak.

7. egyfajta adománygyűjtés. Kisebb-nagyobb csoportokba verődve elsősorban a gyerekek jártak mendikálni: bekéredzkedtek a házakhoz és csekélyke ajándék fejében karácsonyi énekeket énekeltek.

8. fenyőfát először Németország területén díszítettek valamikor a 16. században. Valószínűleg Luther Márton volt az első, aki égő gyertyákkal díszített fel karácsonyfát. Pesten az első karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz grófnő állította 1824-ben.

9. I. (Szent) Gyula pápa 350-ben december 25-ét nyilvánította Jézus „hivatalos” születésnapjává.

10. Minden évben december 25-én tartják világszerte, habár nem ezt a dátumot tartják számon Jézus születésének. Talán azért esett erre a választás, mert egyes keresztény szerzők szerint Jézus szenvedése, azaz a húsvét, illetve fogantatása az év azonos napján, március 25-én történt, vagy azért, mert ekkor van a téli napforduló a Föld északi féltekéjén, illetve a korai keresztények ezen a napon a kötelező Mithrász- és Sol Invictus-ünnep helyett Jézus születését ünnepelték. Ez a keresztény ünnep az első nikaiai zsinat határozata értelmében Jézus Krisztus földi születésének emléknapja: az öröm és békesség, a család és gyermekség, az otthon és szülőföld ünnepe.
 

Erdei Gyula 54

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Az angyalok képi ábrázolása az i. sz. III. századtól követhető nyomon a keresztény művészetben. Eleinte férfialakban jelentek meg, szép termetű, ragyogó ruhájú emberként, antik római viseletbe öltözve (tunica, pallium) és szárny nélküliek voltak (ahogy a Bibliában írják). A bizánci művészetben gyakran ábrázolták őket udvari öltözetben, ünnepélyes, szigorú alakként, mint Krisztus és Mária kísérőit. Állandó attribútumaik a dicsfény (glória) mellett a IV. század végétől kezdve a szárnyak lettek.
A keresztény művészetben gyakorlatilag a szárnyakról lehet felismerni a különféle földöntúli lényeket, mennyeieket és pokolbelieket egyaránt. Kivételt képeznek ez alól a reneszánsz és barokk kori ábrázolások, melyek újra emberszerűnek mutatják őket. Hagyományosan a mennyei angyaloknak hattyú, a pokolbelieknek denevérszárnyuk van. A szárny a repülés képességét, vagyis a földhöz kötöttségtől való mentességet jelképezi esetükben (égi lények).
2. Nevét William Mynors, a Brit Kelet-indiai Társaság Royal Mary nevű hajójának kapitánya adta, aki 1643. december 25-én, karácsony napján érkezett ide.
3. "Novemberben számíthatunk az első bimbók megjelenésére és fellevelek beszíneződésére."
4. Theodore Roosevelt
5. Szenteste január 6. Karácsony január 7.
6. "A karácsony éjjeli időjárásból jósoltak a következő évi termésre. Például Jászdózsán úgy vélték, ha csillagos az ég az éjféli misekor, akkor sok kukorica lesz."
7. Kisebb-nagyobb csoportokba verődve elsősorban a gyerekek jártak mendikálni: bekéredzkedtek a házakhoz és csekélyke ajándék fejében karácsonyi énekeket énekeltek.
8. 1536 A legenda szerint Luther Márton ebben az évben állított először karácsonyfát a gyermekeinek.
Az eddigi kutatások a karácsonyfa-állítást protestáns, német eredetűnek tartják. Karácsonyfát Magyarországon – a történeti adatok szerint – Brunswick Teréz állított először, 1824-ben,
9. I. Gyula :))) pápa 350-ben
10. A karácsony időpontjának kiválasztása nagy valószínűség szerint azért esett december 25-re, a téli napforduló közelébe, mert a Római Birodalom két korábbi államvallásának ünnepe is ekkor volt: 25-én végződtek a római szaturnáliák, és aznap volt a Dies Natalis Solis Invicti, a Napisten születésének napja
Jézus születésének történetével új vallási tartalommal töltötték meg a pogány ünnepet.
:cool::cool::cool:

Áldott Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok mindenkinek!
:dr_173:
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Mikortól jelennek meg az angyalok szárnyakkal a keresztény művészetben?
IV. századtól
Mikor fedezték fel a Karácsony szigetet?
1643. december 25-én
Mikor nyílik a mikulás virág?
Tél közepén
Melyik amerikai elnök tiltotta be a karácsonyfát az elnöki rezidencia területén?
Theodor Roosevelt
A néphiedelem szerint mit jelez előre, ha csillagos az ég az éjféli mise idején?
Sok lesz a kukorica
Mit jelent a mendikálás?
Karácsonyi énekes köszöntő, adománygyűjtés
A legenda szerint ki állított először karácsonyfát?
Luther Márton
Melyik pápa nyilvánította december 25-ét Jézus születésnapjává?
I. Gyula pápa 350-ben nyilvánította december 25-ét a Megváltó születésnapjává.
Ugyanakkor már a 325-ben ülésező első nikaiai zsinat határozata értelmében december 25-e Jézus Krisztus földi születésének emléknapja.

Az elmélet szerint miért éppen december 25-én van karácsony?
Egy perzsa isten kultuszához akarták igazítani a karácsonyt.


Ez a kérdés meg valahol útközben elkalandozott, lehet hogy elment mendikálni. :)

Mióta állítanak karácsonyfát Magyarországon?
Brunszvik Teréz nevéhez fűződik az első itthoni karácsonyfa állítás.
Feljegyzések szerint a grófnő, aki a magyarországi óvodák megalapítója volt, 1825-ben, Martonvásáron (más források szerint 1824-ben Aszódon) állította fel az első magyar karácsonyfát.
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Szervusztok!

Remélem mindenkinek sikerült jó sokat pihenni az ünnepek alatt. Játszani az unokákkal, beszélgetni, régi történeteket mesélni, vagy egyszerűen csak elgondolkodni azon mi minden történt velünk ebben az évben.
Emlékszem még a magyar nagymamámnál milyen ünnep volt a Karácsony. Az ünnepi ebéd után maga köré gyűjtötte az egész családot és beültünk a tiszta szobába. Késő estig tartott a mesélés a régi idők karácsonyairól, kibontottuk az ajándékokat ami a gyerekeknek főleg könyvekből állt, ritkán közéjük csempészett egy egy - ahogy Ő mondta - hasznosabb ajándékot is. De, számunkra a könyvek voltak az igazi ajándékok. Megtapogattuk, átlapoztuk, beszívtuk azt a finom friss könyv illatot.
Odahúzódtunk nine hatalmas foteljéhez és olvastunk neki a mesékből, regényekből. Mára már csak ennyi maradt a karácsonyból, beülök a hatalmas párnák közé, keresek valami zenét, idén a kedvenc operámat hallgattam, és olvastam.
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Szeretem a kérdezz felelek-et.. S nem is akarok ünneprontó lenni..... De a nicea zsinat a Húsvét időpontját határozta meg, azt "mozgó" ünneppé téve. S bár az ariánusok elítélése miatt hívták össze, éppen ez nem sikerült, hisz Constantint halálakor!!!! egy arianus püspök, Eusebius keresztelte meg...
Martonvásáron állította fel 1824. decemberében Brunszvik Teréz az első karácsonyfát ..(testvérének írt levele szerint, s ha valaki, hát Ő biztosan tudja..)
Szép napot és Boldog Újévet Mindenkinek!
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Magyar Katolikus Lexikon, Karácsony címszó, mert én ott néztem és nem a Wikipediában, ezt írja

A hagyomány nem őrizte meg Jézus születésének kalendáriumi napját. Az első sz-okban az Egyh.→epifánia, vízkereszt ünnepén az emberré vált Isten világra jövetelének misztériumát ünnepelte. - A K-i egyh-ban a Megváltó születésnapját már a niceai zsinat (325) előtt ünnepelték, de ennek a megemlékezésnek még ott sem volt egyértelműen meghatározott napja. Alexandriai Szt Kelemen (3. sz.) szerint máj. 15., Szt Epiphaniosz (310-403) és mások szerint jan. 6. volt ez a nap. A ~ és epifánia ünnepét együtt ülték meg. Idővel jan. 6. a ~ általánosan elfogadott napja lett, bár Caesar →Baronius (1538-1607) bíb. szerint (vö. In notis ad Martyrologium Romanum c. munkája) I. Jusztinianosz (527-65) konstantinápolyi cs. uralkodása idején római mintára a K-i egyh-ban is elterjedt a ~ dec. 25-i ünneplése. Sőt Aranyszájú Szt János is említi egy 397 k. beszédében: „Keleten csak tíz éve ünneplik a karácsonyt december 25-én, míg a nyugati egyházban emberemlékezet óta ez a szokás” (Sermo 31.). - A niceai zsinat 325: tette ~ napjára a születés ünnepét, hogy az →ariánusokkal szemben, akik tagadták Jézus istenségét, ezzel is az emberré vált Istent magasztalja. A napot nem véletlenül választották ki: a →Mithrasz-kultusz ekkor ünnepelte a →Nap születésnapját és sötétség fölötti győzelmét (Natalis Solis invicti). - A legrégibb Ny-i tanúságot 354: a Depositio Martyrum adja. 361: Galliában, 380: Hispániában kezdték dec. 25: ünnepelni. Ősi hagyomány szerint Jézus éjjel született, mint ahogy éjjel is támadt föl. Ettől a gondolattól indítva az őskeresztények ~ egész éjszakáját térden állva, imádsággal töltötték. -
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy egy régészeti lelet , régi írás mind meglódítja a kereszténység történetének kutatását.Egy lexikon az akkor, mármint összeállításakor rendelkezésre álló források alapján dolgozik.(Sőt picit néha még szűkebben, az adott szócikket író rendelkezésére álló források alapján...) Na és nem szabad elfeledni azt sem, hogy eleve egy adott egyház által kiadott munka ha téves adatokat is tartalmaz esetleg az adott közösség számára "etalon" vagy legalábbis iránytű.. S mivel ezek lektorálása egyházi személyek feledata, egy hiba felvetheti a tévedhetetlenség megkérdőjelezését is...
Egyébként is azt tartják:
A hitelesség = a források hitelességével.... S csak ismételni tudom előző jókívánságaim...
 
Oldal tetejére