Kvíz Április 28.

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
1. Melyik földrészen barangolt Körösi Csoma Sándor?

2. Mi „Afrika szarva", mely egy félsziget?

3. Ki írta az alábbi műveket: A közöny, A pestis, Caligula, A lázadó ember?

4. Kik voltak az első európai látogatók Ausztráliában?

5. Mi a neve Platón (Kr. e. 427k-347) filozófiai iskolájának?

6. Mit ünnepelnek a keresztény katolikusok Kisboldogasszony napján?

7. Kinek az önéletrajzi trilógiája: Gyermekkorom, Inasévek, Az én egyetemeim (1915-1923)?

8. Hogyan vélekedett Gottfried Wilhelm Leibniz Isten és a világ kapcsolatáról?

9. Melyik uralkodót nevezték Európa nagyanyjának, és miért?

10. 313. június 13-án lépett életbe a mediolanumi ediktum. Mit engedélyezett?
 
Utoljára módosítva:

Erdei Gyula 54

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Ázsia
2. Szomáli-félsziget
A Szomáli-félsziget Északkelet-Afrika egyik tája, annak keleti félszigete,
200px-Nasa_Horn_of_Africa.JPG

3. Albert Camus
4.
1606- Willem Jansz az első európai, aki megpillantja Ausztrália partjait a Carpentaria-öbölnél
1642- Abel Tasman felfedezi a Van Diem-földet, melyet később róla neveznek el. Eljut Új-Zélandra, majd a Tonga-, és Fidzsi-szigetekre
1644- Tasman végighajózik Ausztália északi partja mentén
1679- William Dampier kalózokkal járja be a Fülöp-szigetek, Ausztrália, India és Indokína partjait (-1691)
A kontinens 1606-os holland hajósok által történt felfedezését követően 1770-ben keleti felét az angolok követelték és elkezdték betelepíteni ide az elítélteket, hogy velük kolonizálják Új-Dél-Wales területét 1788 január 26-át követően.
Az őslakosok (aborigins) nagy részét kiirtották vagy kitelepítették, helyükre Anglia köztörvényes bűnözőit és politikai foglyait telepítették, ezáltal úgyszólván börtönszigetté téve Ausztráliát.
5. Az Akadémia megalakítása az ókori világ egyik legfontosabb eseményei közé tartozott. Az iskola Athéntól néhány kilométerre, nevezetes személyiségek sírjával szegélyezett út mentén, egy nagy liget közepén állt. Az Akadémia nevét onnan kapta, hogy az épület egy Akadémosz nevű hérosznak szentelt liget közelében épült. Platón filozófiát és matematikát tanított párbeszédes formában, később összefüggő előadásban is. A matematikát annyira fontosnak tartotta, hogy állítólag az Akadémia bejáratára a „Ne lépjen ide be senki, aki nem ismeri a geometriát!” feliratot íratta.
6. Kisboldogasszony, Szűz Mária születésének ünnepe katolikus egyházi ünnep, amelyet minden év szeptember 8-án, vagy valamelyik hozzá közel eső vasárnapon tartanak.
7. Maxim Gorkij
8. A teodicea (gör. theosz: isten; dikaiószisz: igazolás) kifejezést először Leibniz használta a filozófiai istentan jelölésére. A teodicea egyrészt Isten létének filozófiai igazolását jelenti, másrészt pedig Isten „igazolását” a világban tapasztalható rosszal szemben.
Isten végtelen sok világot teremthetett volna, de ő ezek közül csak a legjobbat teremtette meg, jósága miatt. E világban pedig teljes harmónia van, amit Isten előre elrendezett.
„Isten a lehetséges világok közül az együtt-lehetőség törvényét (lex compossibilitatis) figyelembe véve a legjobbat teremtette. Leibniz a hagyományos természetes teológia helyett megalkotja a teodiceát, mely Isten létét kívánja bizonyítani a világ nyomorúságával szemben. A rossz, a disszonancia a harmónia feltétele.

9. Viktória brit királynő
1840-ben házasodott össze unokatestvérével, Albert szász-coburgi és gothai herceggel. Kilenc gyermekük és 34 unokájuk közül 26 a kontinens különböző országainak uralkodói és nemesi családjaiba házasodott be. Ezzel érdemelte ki Viktória királynő az „Európa nagyanyja” becenevet.
10. A mediolanumi ediktum, melyet I. Constantinus nyugati és uralkodótársa, Licinius keleti császár adott ki, engedélyezi minden ember, így a keresztények számára is a szabad vallásgyakorlást. A rendelet hatására a bebörtönzött keresztények kiszabadultak, a száműzöttek visszatérhettek otthonaikba, az elkobzott javak eredeti tulajdonosukhoz visszakerültek.
:cool::cool::cool:
 

Japi1

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Közép Ázsia, Tibet
2. „Az emberiség bölcsője”. Ezt Északkelet-Afrikában, a Szomáli félszigeten talált három koponya alapján feltételezik. Mások szerint ez Európában van.
3. Albert Camus
4. Holland felfedezők után az első telepesek brit fegyencek voltak.
5. Akadémia
6. Szűz Mária születését
7. Makszim Gorkij
8. Leibniz a hagyományos természetes teológia helyett megalkotja a teodiceát, mely Isten létét kívánja bizonyítani a világ nyomorúságával szemben. A rossz, a disszonancia a harmónia feltétele. Isten végtelen sok világot teremthetett volna, de ő ezek közül csak a legjobbat teremtette meg, jósága miatt.
9. Viktória brit királynőt. Kilenc gyermeke és 34 unokája közül 26 a kontinens különböző országainak uralkodói és nemesi családjaiba házasodott be. Ezzel érdemelte ki az „Európa nagyanyja” becenevet.
10. Szabad vallásgyakorlást
 

Dabadi75

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Ázsia.
2. Szomáli-félsziget.
3. Albert Camus (1913-1960).
4. 1606-ban Willen Janszoon holland hajós érte el először embereivel a kontinenst, majd 1607-ben a spanyol Luis Váez de Torres.
5. Akadémia.
6. Szűz Mária születésének ünnepe, amelyet minden év szeptember 8-án ünneplik, vagy valamelyik hozzá közel eső vasárnapon tartanak.
7. Makszim Gorkij.
8. A teodicea kifejezést először Leibniz használta a filozófiai istentan jelölésére. A teodicea egyrészt Isten létének filozófiai igazolását jelenti, másrészt pedig Isten „igazolását” a világban tapasztalható rosszal szemben.
9. Viktória brit királynőt, mert 9 gyermeke és 34 unokája közül 26 a kontinens különböző országainak uralkodói és nemesi családjaiba házasodott be.
10. I. Constantinus és Licinius császár által kiadott engedély, hogy minden ember, így a keresztények is szabadon gyakorolhatják vallásukat.

Kellemes hetet Mindenkinek! :dr_31:
 

Hekate

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Ázsiában
2. A Szomáli-félsziget Északkelet-Afrika egyik tája, annak keleti félszigete, Afrika tulajdonképpeni szarva. A Szomáli-félszigeten Szomália és Etiópia osztozik.
3. Albert Camus
4. Fegyencek voltak Ausztrália első telepesei
5. Akadémia
6. Szűz Mária születésének ünnepe katolikus egyházi ünnep, amelyet minden év szeptember 8-án, vagy valamelyik hozzá közel eső vasárnapon tartanak.
7. Maxim Gorkij
8.„A teodicea kifejezést először Leibniz használta a filozófiai istentan jelölésére. A teodicea egyrészt Isten létének filozófiai igazolását jelenti, másrészt pedig Isten „igazolását” a világban tapasztalható rosszal szemben.
Isten végtelen sok világot teremthetett volna, de ő ezek közül csak a legjobbat teremtette meg, jósága miatt. E világban pedig teljes harmónia van, amit Isten előre elrendezett.
9. Viktória angol királynőt. Kilenc gyermeke és 34 unokája közül 26 a kontinens különböző országainak uralkodói és nemesi családjaiba házasodott be. Ezzel érdemelte ki az „Európa nagyanyja” becenevet.
10. Engedélyezi minden ember, így a keresztények számára is a szabad vallásgyakorlást.
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Melyik földrészen barangolt Körösi Csorna Sándor?
Ázsia
Mi „Afrika szarva", mely egy félsziget?
Szomáliai-félsziget
Ki írta az alábbi műveket: A közöny, A pestis, Caligula, A lázadó ember?
Albert Camus
Kik voltak az első európai látogatók Ausztráliában?
Hollandok
Mi a neve Platón (Kr. e. 427k-347) filozófiai iskolájának?
Akadémia
Mit ünnepelnek a keresztény katolikusok Kisboldogasszony napján?
Szűz Mária születésnapját
Kinek az önéletrajzi trilógiája: Gyermekkorom, Inasévek, Az én egyetemeim (1915-1923)?
Maxim Gorkij
Hogyan vélekedett Gottfried Wilhelm Leibniz Isten és a világ kapcsolatáról?
A világ rendjét az Isten által teremtett harmónia határozza meg.
Isten a lehetséges világok közül az együtt-lehetőség törvényét (lat. lex compossibilitatis) figyelembe véve a legjobbat teremtette. Ez a törvény azt mondja ki, hogy nem minden kombináció valósulhat meg együtt (például, ha Isten szabad lényt akart, nem teremthetett szigorúan determinált világot, azaz nem zárhatta ki a bűn és a nyomában járó szenvedés lehetőségét).

Melyik uralkodót nevezték Európa nagyanyjának, és miért?
Viktória brit királynőt, mert kilenc gyermeke és 34 unokája közül 26 a kontinens különböző országainak uralkodói és nemesi családjaiba házasodott be. Ezzel érdemelte ki Viktória királynő az „Európa nagyanyja” becenevet.
313. június 13-án lépett életbe a mediolanumi ediktum. Mit engedélyezett?
311-ben Galerius császár Nicomediában a halálos ágyán már kiadott egy rendeletet, mely a keresztények számára jogokat biztosított. Így a mediolanumi rendelet már az ebben adott jogoknak a megerősítése és kibővítése. Engedélyezi minden ember, így a keresztények számára is a szabad vallásgyakorlást. A rendelet hatására a bebörtönzött keresztények kiszabadultak, a száműzöttek visszatérhettek otthonaikba, az elkobzott javak eredeti tulajdonosukhoz visszakerültek.
 
Oldal tetejére