A magyarok ott állnak a legnagyobbak között

A riói olimpia méltó volt a játékok szellemiségéhez, ahogyan a magyar küldöttség is hazánk ötkarikás hagyományaihoz.

Minden előzetes – politikai, biztonsági, egészség-, illetve doppingügyi – félelem és rendezési hiányosság ellenére vitathatatlanul a sport volt a főszereplő a több mint 200 ország 11 ezer versenyzőjét felvonultató olimpián.

Hosszu-Katinka_REU.jpg

Hosszú Katinka
Michael Dalder / Reuters
S nem csupán a győztesek nyertek: a legújabb tapasztalatok szerint a határvonal nem az első és a második helyezettek, hanem az érmesek és a dobogóról lemaradók között húzódik.

Bizony örömforrás az ezüst és a bronz is, negyediknek lenni viszont annál nagyobb fájdalom. Ebből a szempontból a magyar csapatsportok csalódást keltettek, hiszen képviselőik többsége ki sem jutott az ötkarikás játékokra, és a hungarikumot jelentő vízilabda kivételt jelentő résztvevői negyedik, illetve ötödik hellyel voltak kénytelenek beérni.

Usain-Bolt_REU.jpg

Usain Bolt
Kai Pfaffenbach / Reuters
A teljes magyar szereplés, a 8 arany, 3 ezüst, 4 bronz, valamint az éremtáblázat tizenkettedik pozíciója szép siker, és megfelel hazánk tekintélyes olimpiai hagyományainak. Az elsőségek hét, elsősorban egyéni sportoló nevéhez fűződnek: az úszó Hosszú Katinka és a kajakozó Kozák Danuta egyaránt három, a szintén kajakozó Szabó Gabriella két, a vívók közül a párbajtőröző Szász Emese és a londoni diadalát megismétlő, kardozó Szilágyi Áron, továbbá a kajaknégyesben szereplő Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina egy-egy aranyérem megszerzésében játszott főszerepet.

Mo-Farah_REU.jpg

Mo Farah
Lucy Nicholson / Reuters

Hogy ki volt az olimpia legnagyobb alakja, arról nyilván megoszlanak a vélemények, ám az első két helyre kétségkívül az ezúttal két egyéni és három váltószámban győztes – a 100 méteres pillangóúszásban pedig második –, összesen 23-szoros ötkarikás aranyérmes amerikai Michael Phelps, valamint a szériában a harmadik olimpiáján a 100, a 200 és a 4x100 méteres síkfutásban is utolérhetetlen jamaicai Usain Bolt pályázik. Ahogyan ma mondják: „nem semmi" a brit Mo Farah dupla duplája, azaz London után Rióban is elért elsősége az 5000 és a 10 000 méteres férfi síkfutásban, továbbá az amerikai úszónő Katie Ledecky négy aranya és egy ezüstje, illetve honfitársa, a tinédzser tornász Simone Biles négy aranya és egy bronza sem. Az etióp Almaz Ayana női 10 000-es eredménye pedig Jurij Gagarin űrutazásához hasonlít, mert kozmikus világcsúcs, több mint 14 másodperccel jobb az előző, huszonhárom hosszú évet élt rekordnál.

Kozak-Danuta-kajak-1_SZM.jpg

Kozák Danuta
Szabó Miklós / Népszabadság
A három aranyérmet szerző magyarok – akik közül Hosszú az olimpia negyedik, Kozák (holtversenyben) az ötödik-nyolcadik legeredményesebb versenyzője – számunkra mindenképpen ehhez a körhöz tartoznak.

Most négy esztendő űr következik, de 2020 olimpiai forgatagában megint úgy érzi majd az ember, mintha nem is lett volna szünet.

vivo.jpg
 
Ebből is látszik, hogy a doppingolás szankcionálása mekkora vicc. Egy csomó bukott sportolót kiengednek, de a russzkikat letiltják (még azokat is, akik soha nem buktak meg). És abban sem vagyok biztos, hogy Bolt, Phelps vagy éppen Hosszú még 10 év múlva is szent és sérthetetlen lesz (mert a mintákat ugye 10 év után is újraellenőrzik majd).
 
Szervusz Victorvacendak,
tudod majd öket védeni fogja a "személyi jogok" egyesülete , hiszen mint irtág a médiák , hogy több mint 100 sportolot buktattal le mind a londoni mind a pekingi Olimpián csak az oroszokét hozzák nyilvánoságra ! A többieket véd a személyes joguk az oroszokat nem ! Pontosan ugy mint a lebukott Német biatlon versenyzö akit most a VB-n kaptak el . Még a mai napig nem közölték a nevét ;) Megtudja valaki magyarázni , hogy hogyan lehet mondjuk az olimpiai érmeket 30%-al megnövelni értve ez alatt a nyerésüket dopping nélkül ?? Mert a Német belügyminiszter ezt kivánta ??:)
 
Ebből is látszik, hogy a doppingolás szankcionálása mekkora vicc. Egy csomó bukott sportolót kiengednek, de a russzkikat letiltják (még azokat is, akik soha nem buktak meg). És abban sem vagyok biztos, hogy Bolt, Phelps vagy éppen Hosszú még 10 év múlva is szent és sérthetetlen lesz (mert a mintákat ugye 10 év után is újraellenőrzik majd).
Van olyan normalis ember aki azt hiszi Phelps tisztan versenyzett ?
Azt allitotta Lance Armstrong is a masik nagy amerikai csoda, aztan hol van most.
 
Van olyan normalis ember aki azt hiszi Phelps tisztan versenyzett ?
Azt allitotta Lance Armstrong is a masik nagy amerikai csoda, aztan hol van most.
Armstrong esete azért különleges, mert soha nem bukott le. Pusztán vallottak rá gyáva férgek, akik a saját bőrüket próbálták menteni. De nem is ez a lényeg, hanem, hogy minden címét elvették, ami nevetséges és szánalmas retorzió, figyelembe véve, hogy a Tour hány bajnoka bukott le, akiktől csak az adott évi győzelmet vették el, mást nem (pl. Contador, 2011-benbukott, de a nem vették el az összes régebbi címét, vagyis a szigor egyeseket jobban súlyt, mint másokat). És itt hangsúlyozom még egyszer: Armstrong soha nem bukott le!
Visszatérve Phelpsre, persze, sem ő sem senki az világelitben nem tiszta. Ez nyilvánvaló. De ez az egész képmutatás, mert nem tudják elkapni az összes csalót, ezért kompenzálnak azokon, akiket meg igen. Mindenki jobban járna, ha legális lenne a dopping, mert legalább az illúzió megmaradna... Így viszont az ember csalódik a sportban és a sport tisztaságáért felelős szervekben is.
 
Szervusztok ,
az Olimpia már régota nem csak nem tiszta , de csak politika már 1936-tól számitva ! De dopingolni már az öreg Görögök is dopingoltak :) igy ökörvért és Bikaherét fogyasztottak állitolag , de inkább a lovakat dopingolták . Amugy valami 40-50 versenyzönek akik érmeket nyertek Londonban és Pekingben nem megfelelö már mint Positiv a probája . De az IOC nem adja ki a neveket csak az oroszokét :rohog::rohog:
 
Szervusztok ,
az Olimpia már régota nem csak nem tiszta , de csak politika már 1936-tól számitva ! De dopingolni már az öreg Görögök is dopingoltak :) igy ökörvért és Bikaherét fogyasztottak állitolag , de inkább a lovakat dopingolták
Hát mondjuk az ökörvér meg a bikahere doppingértéke kb. nulla. Ellenben van sok névtelen, kis cég amerikában, melyek kifejezetten erre álltak rá, és 100 ezer + dollárért egyénreszabott terveket meg anyagot biztosítanak (melyeket vagy nem keresnek egyelőre, vagy nincs még megbízható teszt - mint ugye a növekedési hormon esete, amire már van teszt, eddig pedig nem volt, el is kezdték megtalálni a gyanús eseteket, mint a magyar kajakosokat az olimpia előtt). És ehhez jön a WADA teljes inkompetenciája (beépített emberek megsúgják, mikor mennek az ellenőrök), illetve a jelenleg érvényes szabályzat bazi nagy kiskapuja (minden évben, azaz 12 hónapon belül 3x van mód arra, hogy a sportoló ne adja meg a tartózkodási helyét vagy ne adjon mintát, vagyis, mikor feltöltik anyaggal, akkor ezt kihasználja, mert 12 havonta nullázódik a számláló).
Tiszker Ágnes a magyar dopping tudor mondta, hogy Katinkát, mittudomén 37x ellenőrizték. Mintha ebből automatikus lenne, hogy tiszta. A USADA weboldalán meg fent van, hogy Phelpset 186x ellenőrizték. De ettől biztos, hogy tiszta? Visszatérve Armstrongra, ez az adatbázis nem túl régi, de még belefért 29 db Armstrong ellenőrzés is a biciklis pályafutásából, amin ő sem bukott meg. Vagyis tiszta. Tiszta?
 
Szervusz Victorvacendak ,
emlékszel mit is mondot Egérke ? Az dopingol akit elkapnak :rohog::rohog: igaz ma elég egy ország megbélyegzése , még Németországra sem mondták hogy minden Német náci gyilkos lenne . :rolleyes2:
Ja, de valahogy még a háború alatt és előtt mondjuk úgy sokan vallották magukat nácinak (büszkén), a háború elvesztése után hirtelen már senki sem volt náci.
 
emlékszel mit is mondot Egérke ? Az dopingol akit elkapnak

Vagy akit jelentenek

USA Track and Field, which oversees training and drug testing of U.S. Olympic track athletes, is coming under fire for allegedly refusing to disclose the positive drug test results of up to 15 American athletes prior to the Olympic Games in Sydney.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok! Valakinek van 7.-es Kémia témazárója?
poptya wrote on Melitta's profile.
Kedves Melitta:)
Most találtam egy cikket, talán érdemesnek találod, hogy kikerüljön a Hírek közé:)
További szép napot és jó egészséget:)
horzsa wrote on Syncmaster's profile.
Kedves Syncmaster,
a hozzszólásokban találtam, hogy korábban felrakta '70-es évek legendás autó kvartett paklijait. '73 kiadást és a '75-t 'és a '77-t
Sajnos a datás linkek már nem működnek, fel tudná tenni esetleg valahova újra?
üdv:
Éva
Keresem Daniella steel fordulópont című könyvet. Kérem akinek meg van ossza meg velem. Köszönöm.
oxenden oxenden wrote on Jekatyerina68's profile.
Keresem a következő könyvet letölthető formában, vagy megvételre . Tudna valki segíteni? Köszönöm.
Címe:
Sírjak vagy nevessek ? Az emberi agy boldogságra hangolható.

Statisztikák

Témák
36,895
Üzenet
4,493,890
Tagok
596,207
Legújabb tagunk
Oliver11
Oldal tetejére