2020. Kvíz Március. 15.

Hekate

Állandó Tag
Állandó Tag
1. A behisztuni felirat híres háromnyelvű (trilingvis) epigrafikus emlék Biszotun iráni település mellől. Nyugat-Iránban, Kermánsáhtól keletre található. A faluhoz vezető út fölötti, körülbelül 100 méter magas sziklafalon található. Dareiosz király győzelmeit örökíti meg.
Csakhogy ez nem európai.

2. 1570 Abraham Ortelius: "Theatrum orbis terrarum", 70 térképből álló világatlasz. 1612-ig 41 kiadása jelent meg.
A németalföldi térképész műve volt az egyik első, modern értelemben vett világatlasz.

3. Tan Yuan-Xian

4. Rengeteg zöldséget és gyümölcsöt ettek a hosszú hajóutakon.

5. Európa legrégebbi kórházának a Párizsban, a 650-ben alapított, mai napig működő Hotel Dieu-t tekintik. Többcélú intézmény volt, amely ellátta a betegeket és a szegényeket, menedéket, élelmet és orvosi ellátást nyújtott.

6. Az Ismertebb karavánutak a következők:
1. Marokko - Adraz (vagy Tandeni) -Timbuktu;
2. Algeria - Tuat - Timbuktu;
3. Algeria - Rhadamesz - Rhat - Air - Szokoto;
4. Tripolisz - Murzuk - Bilma - Kuka;
5. Bengazi - Kufra - Borku - Kuka;
6. Kairo - Szelime - El-Faser.
Darb el Arbain a 40 nap útja egy kb. 2000 km hosszú ősi karavánút

7. A Narváez expedíciót túlélő négy személy egyike, a rabszolga Moor Estevanico.

8. Az első európaiak, akik látták, a spanyol hódítók voltak 1540-ben.
Az első olyan európaiak, akikről ismert, hogy megtekintették a Grand Canyonot, García López de Cárdenas és maroknyi csapata voltak Spanyolországból.

9. 1542. augusztus 24-én érte el az Atlanti-óceánt Francisco Orellana spanyol konkvisztádor, aki először hajózta végig az Amazonast.

10. Ludovico di Varthema , Barthema és Vertomannus néven is ismert (kb. 1470 - 1517) olasz utazó, diarista és arisztokrata volt, akiről ismert, hogy az első nem muszlim európaiak , akik zarándokként léptek be Mekkába

Na, most tényleg majdnem elkéstem, és a válaszaim sem teljesen jók.
Ideges vagyok a lakás-fogság miatt, nem azért, hogy itthon kell lenni, hanem mert nem láthatom az unokáimat.
Nagyon nehezen viselem, és így nem tudok odafigyelni semmire.
 

Erdei Gyula 54

Állandó Tag
Állandó Tag
Én sem tudok angolul, de szerencsére rábukkantam a Guinness Rekordok Könyve 1492 c. kiadványra ( úgy érzem, hogy innen származnak a kérdések :) , de ez nem biztos :).
A válaszaim nagyobb részét ebből merítettem.
Közkinccsé teszem...( remélem Beka Holt nem haragszik meg érte :) )

Köszi!

Tudjátok sportszerűtlen lett volna, ha miután magyar nyelvű oldalakon nem találtam választ, "puskázva" az előttem válaszolókról, angol nyelvű oldalakról válaszolok. De a kérdésekre megtudtam a választ! :cool::)
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
1. Mi volt az első európai sziklába vésett felirat Afrikában? Ki véste a sziklába, és mikor?
Az első, európai felirat Fekete Afrikában 1485-ben, második felfedező útja során, Diogo Cáo felhajózott a Kongó folyón egészen a Yellala vízeséseknél található navigációs határpontig. A zuhatagok fölötti sziklára Cáo és nyolc társa feliratot vésett, Portugália címerével és saját nevükkel.
2. Mikori az első modern atlasz?
1513-ban a franciaországi Strasbourgban publikáltak egy térképeket tartalmazó könyvet. 47 térképből állt: ebből 36 Ptolemaiosz térképein alapult, 11 pedig a tengerészek egyre bővülő ismeretein. E könyvet tekinthetjük az első modern atlasznak.
3. Ki volt az első, a gyógyászat területén író nő?
Tan Yuan-Xian (1461-1556) kiadott egy könyvet 1510-ben Nuke Zayaö (Egy orvosnő mindenféle célú elbeszélései) címmel. 30 eset regisztrálását tartalmazza, melyet sokéves szakmai tevékenysége során összesített. Ez volt az első ilyen könyv kínai orvostudomány történetében.
4. A hosszú hajóutakon a tengerészek körében aratott a skorbut. A skorbut több embert ölt meg, mint a háborúzás, a viharok és a kalózok együttesen. Mi volt az oka, hogy a kínai hajókon nem pusztított ez a betegség?
A kínai tengerészeket saját étrendjük védte a skorbuttól. A kínai hajók sózott és tartósított zöldséget, gyakran pedig kicsiny kerteket vittek magukkal a fedélzeten, mely utóbbi segítségével zöldségeket és füveket tudtak termeszteni.
5. Hol található Európa legrégibb kórháza?
Párizsban, a párizsi Hotel Dieu-t a Cité-szigeten alapította 651-ben Szent Landry .
6. Melyik volt a leghosszabb afrikai karavánút?
A Szaharát három, fontosabb karavánút szelte át, melyek a karthágói idők óta működtek. Ezek közül a leghosszabb Tunisztól Agadesig nyúlt, és 2240 km hosszú volt. A másik, jelentősebb karavánút a marokkói Marrakech-től Timbuktuig kb. 2080 km-en át kígyózott.
7. Ki volt az Amerikát felfedező, első fekete?
Amikor Cabeza de Vaca (1528-36) nekivágott az Amerikát átszelő, hatalmas utazásnak, társai között ott volt egy Estevan (vagy Estavanico) nevű néger rabszolga is. Estevau egyike volt a túlélőknek és vissza is tért Új-Spanyolországba. Később eladták Mendozának, Mexikó alkirályának. Estevan volt az első fekete, aki megpillanthatta Amerika kiterjedt területeit.
8. A feltételezések szerint kik lehettek az első európaiak, akik lepillanthattak a Grand Canyonba?
Garcia Lopez de Cardenas vezetése alatt egy pár spanyol, akik 1540-ben a Vasques de Coronado irányítása alatt álló, és Amerika belsejét felfedezni kívánó expedíció részét képezték, lehettek az első európaiak, akik lepillanthattak a Grand Canyonba.
9. Ki volt Az első európai, aki lehajózott az Amazonason?
A spanyol Francisco de Orellana, 1541-42-ben, tökéletesített csónakokkal leereszkedett a Coca folyótól az Atlanti-óceánig az Amazonas 4800 km-es hosszúságában.
10. Ki volt első keresztény Mekkában?
1503-ban egy "római úriember", bizonyos Lodovico de Varthema volt az első keresztény, aki felkereste a mohamedánok szent városát, Mekkát. Sokat utazott a Közép-Keleten, és csatlakozott egy Damaszkuszból Mekkába tartó karavánhoz. Megemlítette az ott található szent kábakövet, mint amely "hasonlatos a római Kolosszeumhoz".
 
Oldal tetejére