2020. Kvíz Március. 15.

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
1. Mi volt az első európai sziklába vésett felirat Afrikában? Ki véste a sziklába, és mikor?

2. Mikori az első modern atlasz?

3. Ki volt az első, a gyógyászat területén író nő, a kínai orvostudomány történetében?

4. A hosszú hajóutakon a tengerészek körében aratott a skorbut. A skorbut több embert ölt meg, mint a háborúzás, a viharok és a kalózok együttesen. Mi volt az oka, hogy a kínai hajókon nem pusztított ez a betegség?

5. Hol található Európa legrégibb kórháza?

6. Melyik volt a leghosszabb afrikai karavánút?

7. Ki volt az Amerikát felfedező, első fekete?

8. A feltételezések szerint kik lehettek az első európaiak, akik lepillanthattak a Grand Canyonba?

9. Ki volt Az első európai, aki lehajózott az Amazonason?

10. Ki volt első keresztény Mekkában?
 

barern

Állandó Tag
Állandó Tag
1. 1485-ben Diogo Cáo portugál felfedező felhajózott a Kongó folyón egészen a Yellala vízeséseknél található navigációs határpontig. A zuhatagok fölötti sziklára Cáo és nyolc társa feliratot vésett, Portugália címerével és saját nevükkel.
2. 1570-ben jelent meg, Abraham Ortelius brabanti térképész munkája, címe: Theatrum Orbis Terrarum (Világszínház)
3. Tan Yuan-Xian (1461-1556) könyve: Egy orvosnő mindenféle célú elbeszélései
4. A legénység élelmezését - a nagy mennyiségű tartós élelmiszer mellett - a hajókon termelt zöldségekkel és füvekkel egészítették ki, így a friss élelmiszerek miatt skorbut nem is lépett fel.
5. Párizsban, a neve Hotel-Dieu (Isten-hotel)
6. A Szaharát három, fontosabb karavánút szelte át, melyek a karthágói idők óta működtek. Ezek közül a leghosszabb Tunisztól Agadesig nyúlt, 2240 km hosszú volt. A másik, jelentősebb karavánút a marokkói Marrakech-től Timbuktuig kb. 2080 km-en át kígyózott.
7. Amikor Cabeza de Vaca (1528-36) nekivágott az Amerikát átszelő, hatalmas utazásnak, társai között ott volt egy Estevan (vagy Estavanico) nevű néger rabszolga is. Estevan volt az első fekete, aki megpillanthatta Amerika kiterjedt területeit.
8. Garcia Lopez de Cardenas vezetése alatt egy pár spanyol, akik 1540-ben a Vasques de Coronado irányítása alatt álló, és Amerika belsejét felfedezni kívánó expedíció részét képezték, lehettek az első európaiak, akik lepillanthattak a Grand Canyonba.
9. Francisco de Orellana spanyol felfedező volt az első európai, aki lehajózott az Amazonason, s ő adott nevet a folyónak 1542-ben.
10. Lodovico di Varthema, 1503-ban.
 

Japi1

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Diogo Cão 1485-ben a Yellala vízeséseknél /Kongó/ társaival feliratot vésett a sziklába. A címer és a kereszt melletti felirat szövege: "Megérkeztek II . János, Portugália királyának hajói - Diogo Cão, Pero Anes, Pero da Costa".
Diogo_Cão-.jpg
Első gondolatom a Rosette-i kő volt: V. Ptolemaiosz rendelete, két nyelven /görög és óegyiptomi/, háromféle írással Kr. e. 196-ban. A görög felirat jelentette volna az európai vonalat.
2. Gerardus Mercator először használta az „atlasz” szót. Bátorítására készítette el Abraham Ortelius a világ első atlaszát 1570-ben.
3. Tan Yunxian: Egy doktornő válogatott feljegyzései
Tan Yunxian11.jpg
4. A kínaiak "lebegő kertjeiről" már … Ibn Battúta is beszámolt. A hajón termesztett zöldségekből és gyümölcsökből biztosítva volt a vitaminellátásuk, mely így kizárta a skorbutot.
5. Párizs, Hotel-Dieu, állítólag Saint Landry alapította 651-ben, első hivatalos említése csak 829-ben volt. A világ legrégebbi kórháza.
Egy hír a hazai sajtóban:
Egerben Európa legrégebbi, 1728 óta működő kórházi szárnyát adták át 2015-ben.
6. Az észak-déli karavánút Marrakech - Timbuktu között nyúlik el. Ez részben a Taoudenni-i sótelepekről vitte a sótáblákat Marokkó felé. Lényegesen hosszabb a Kr. e. 2. évezredben kialakult, a Szahara déli peremén kelet-nyugati irányban haladó transzafrikai útvonal. Ez Timbuktuból a Vörös tenger melletti Akszumig tartott.
Taoudenni.jpg
7. Mustafa Azemmouri ( c.  1500 -1539), ismertebb nevén Estevanico, őt nevezték "Amerika első nagy fekete emberének". Az 1527-es Narváez expedíció négy túlélőjének egyike volt.
8. Spanyol gyarmatosítók, Francisco Vásquez de Coronado spanyol felfedező és konkvisztádor vezetésével.
9. Francisco de Orellana /1542/
10. Ludovico di Barthema /1503/
 

Dabadi75

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát nem tudom, hogy fog ez menni ha az egész család itthon van. :D Megküzdöttem ezzel a héti kvízzel rendesen! :confused:

1. Diogo Cáo véste 1484-1486 közötti útján. A felirat így szól: Aqui chegaram os navios do esclarecido rei D.João II de Portugal - Diogo Cão, Pero Anes, Pero da Costa. ("Itt érkezett II. János Portugália királyainak hajói - Diogo Cão, Pero Anes, Pero da Costa").
300px-Matadi%2C_Congo%2C_pedra_de_Ielala%2C_Diogo_C%C3%A3o.jpg

2. Gerardus Mercator (1512-1594); ő használta először az "atlasz" szót a térképek gyűjteményének megnevezésére és bátorítására készítette el Abraham Ortelius a világ első atlaszát, az 1570-ben kiadott Theatrum Orbis Terrarum-ot.
3. Tan Yunxian (1461-1554); a kor előírása szerint főleg nőket és gyerekeket gyógyított és feljegyzései jelentek meg könyv formájában.
4. Feltételezem, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak. Mivel kertészetük elég fejlett volt valószínű, hogy az út során is folytattak termelést, így rendelkezésükre állt a friss zöldség, gyümölcs.
Erre a kérdésre nem találtam konkrét választ.
5. Ez a kérdés is sikeresen kifogott rajtam és napokon keresztül kutattam a választ.
Első nekifutásra a budapesti Szent Rókus kórházat találtam meg, amelyet 1798. május 28-án nyitottak meg ünnepélyesen.
Aztán megtaláltam egy olyan cikket is, amely az Egri Kórházzal foglalkozik, amely már 1728-tól működik.
Gondoltam azért Európában már ennél korábban is működtek kórházak, mert nem a magyarországi volt a kérdés.
Így megtaláltam a Hotel-Dieu de Paris-t; Párisz legelső kórháza és a legrégebbi a világon, amely még máig működik. 651-ben alapították és többször átalakították, bővítették. Ma egy része hotelként is funkcionál.
Ez már elé réginek tűnik, úgyhogy talán ez lesz a jó válasz.
6. Az észak-déli útvonal végpontja a Niger középső folyásánál elterülő Timbuktu volt, a másik végpontja pedig a Vörös-tenger melletti Akszum. A másik jelentősebb afrikai karavánút Timbuktu és Marrakech közötti út volt.
7. Mustafa Azemmouri (kb. 1500-1539); egy marokkói felfedező volt, egy spanyol szolgája, akit Észak-Amerika első afrikai felfedezőjének is neveznek.
8. Az első európaiak valószínű spanyol hódítók voltak 1540-ben.
9. Francisco de Orellana (1511-1546), aki 1541-42-ben hajózott végig az Amazonason.
10. Ludovico di Barthema (kb. 1470-1517) olasz utazó, diarista és arisztokrata volt, akiről ismert, hogy az első nem muszlim európai, aki zarándokként lépett be Mekkába és ott tartózkodott 1503. áprilistól júniusig.

Előfordulhat elírás, mert a saját írásomat nem bírom elolvasni. :D Kellemes hétvégét kívánok Mindenkinek!
Vigyázzatok Magatokra!!! :dr_31:
 

Dabadi75

Állandó Tag
Állandó Tag
Reméljük minden rendben Velük! Én is féltem, hogy lemaradok. Teljesen felborult a napirend, hogy mindenki itthon van.
Bár itt azt rebesgetik, hogy előfordulhat, hogy 2 hónapra is bezárják az iskolákat, óvodákat.
Hivatalosan még csak márc. 29-ig, de kérdés addig hány fertőzött lesz az országban.
Állítólag pénteken több mint 50%-kal nőtt a fertőzöttek száma.
 

Erdei Gyula 54

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Mi volt az első európai sziklába vésett felirat Afrikában? Ki véste a sziklába, és mikor?

2. Abraham Ortelius brabanti térképész, földrajztudós, az első modern atlasz, a Theatrum Orbis Terrarum (Világszínház) létrehozója. Atlaszának 1570-es kiadását gyakran a németalföldi térképészet aranykora hivatalos kezdetének tekintik.
3. Ki volt az első, a gyógyászat területén író nő, a kínai orvostudomány történetében?

4. ... A kínaiak ekkor már hatszáz éve járták a tengereket, és számos találmányt fejlesztettek ki, amelyeket nyugaton csak évszázadokkal később ismertek meg. Használtak mágneses iránytűket, vízhatlan válaszfalakat építettek hajóikba. Sőt, Cseng Ho vitorlás hajóin – a dzsunkákon – volt hely a veteményeseknek is! Kis területen zöldségeket, illetve csövekben szójababot termesztettek, hogy a fontos fehérjéket és vitaminokat (különösen a C-vitamint) biztosítani tudják a legénység élelmezésekor. Bár a kínaiak aligha fedezték fel Szent-Györgyi Albert előtt évszázadokkal a C-vitamint, de azt tudták, hogy ha ezeket az élelmiszereket fogyasztják, akkor elkerülhetik a skorbutot, azt a betegséget, amelyet a vitaminhiány idéz elő.
5. 400-ban Fabiola alapította Rómában a latin kereszténység első kórházát.
Szent Fabiola
Kosz szigetét sokan az Égei-tenger úszó kertjének is nevezik a virágpompa miatt, bár ez szerintem azért ez kicsit túlzás. Az viszont kétségtelen, hogy itt született Hippokratész, a híres antik orvos, az orvostudomány atyja, és itt volt az Aszklepeion is, a világ első kórházainak egyike is.
6. A legforgalmasabb transzafrikai útvonal a Nílus és a Niger középső folyása között húzódott, kelet-nyugati irányban haladt a Szahara déli peremén. Az észak-déli útvonal végpontja a Niger középső folyásánál elterülő Timbuktu volt, a másik végpontja pedig a Vörös-tenger melletti Akszum.
7. Ki volt az Amerikát felfedező, első fekete?

8. Az első európaiak, akik látták, a spanyol hódítok voltak 1540-ben. Az első expedíciót John Wesley Powel vezette 1893-ban, aki részletesen felderítette, és a Colorado vad zuhatagain le is hajózott.
9. Francisco de Orellana spanyol felfedező és konkvisztádor volt. Első európaiként hajózott végig az Amazonason. A folyó nevét is ő adta.
10. Talán Ludovico di Varthema , más néven Barthema , de sajnos magyar anyagot nem találtam.
(kb. 1470 - 1517) olasz utazó, diarista és arisztokrata volt, akiről ismert, hogy az első nem muszlim európai, aki zarándokként lépett be Mekkába .

Ennyi. Nem tudok angolul.
 

?Walaky?

Kitiltott (BANned)
1. Mi volt az első európai sziklába vésett felirat Afrikában? Ki véste a sziklába, és mikor?

Diogo Cão, más néven Diego Cao Ő volt az első ismert európaiak, akik láthatták és beléptek a Kongói folyóra, és felfedezték a Szent Katalin-fok és a Fokkert közötti partvidéket
1485 októberében vagy novemberében, a Ielala vízesés közelében, egy kőbe gravírozott feliratot hagyott, amely igazolja az ő és emberei áthaladását
2. Mikori az első modern atlasz?
Gerardus Mercator (1512-1594) Mercator használta először az Atlas szót, ami a térképek gyűjteményének megnevezésére utal.
3. Ki volt az első, a gyógyászat területén író nő, a kínai orvostudomány történetében?
Tan Yunxian (1461-1554) nagyszülők továbbadták neki orvosi tudásukat Tan Yunxian nőgyógyászatban, gyermekgyógyászatban és szülészetben gyakorolhatott, más területeken tapasztalata korlátozott volt.
megirta a book Sayings of a Female Doctor ~ női orvos mondásai című könyvet

4. A hosszú hajóutakon a tengerészek körében aratott a skorbut. A skorbut több embert ölt meg, mint a háborúzás, a viharok és a kalózok együttesen. Mi volt az oka, hogy a kínai hajókon nem pusztított ez a betegség?
A kínai hajók sózott és tartósított zöldséget, gyakran pedig kicsiny kerteket vittek amin zöldségeket és füveket tudtak termeszteni
5.
Hol található Európa legrégibb kórháza?
Parizs Hôtel-Dieu - név Isten házát jelenti
6. Melyik volt a leghosszabb afrikai karavánút?
Marrakech-től Timbuktuig ~ 2080 km
TombouctouPachalik_4.png

7. Ki volt az Amerikát felfedező, első fekete?
Mustafa Azemmouri Estevanico marokkói-amerikai történelem egyik leglátványosabb odysseys
Al-Azemmourit elfogták a portugálok, eladták Spanyolországban, majd 1527 körül szállították az Atlanti-óceánon az Új Világba

8. A feltételezések szerint kik lehettek az első európaiak, akik lepillanthattak a Grand Canyonba?
López de Cárdenas konvistador, aki Vázquez de Coronadoval 1540 szeptemberében 80 napon belül visszatérő küldetésben elérték az (úgynevezett Tizon-folyót)
A Grand Canyon déli felén álltak.

9. Ki volt Az első európai, aki lehajózott az Amazonason?
Francisco de Orellana Bejarano Pizarro y Torres de Altamirano (1511 - 1546 november) spanyol felfedező és konvistador. Befejezte az első ismert navigációt az Amazon folyó teljes hosszán, amelyet eredetileg "Rio de Orellana" -nak hívtak. Megalapította Guayaquil városát, amely jelenleg Ecuador.
Orellana meghalt egy második expedíció során az Amazonon.
10. Ki volt első keresztény Mekkában?
Ludovico di Varthema, Barthema és Vertomannus (kb. 1470 - 1517) olasz utazó, diarista és arisztokrata volt,
akiről ismert, hogy az első nem muszlim európai, aki zarándokként lépett be Mekkába.


elnezest a neholi bikfa nyelvert de angolbol -portugalbol-spanyolbol forditottam

/ATTACH]
 

Csatolások

  • 90350224_502244600716735_7794456590936965120_n.jpg
    90350224_502244600716735_7794456590936965120_n.jpg
    114.4 KB · Olvasás: 4
Utoljára módosítva:

barern

Állandó Tag
Állandó Tag
Én sem tudok angolul, de szerencsére rábukkantam a Guinness Rekordok Könyve 1492 c. kiadványra ( úgy érzem, hogy innen származnak a kérdések :) , de ez nem biztos :).
A válaszaim nagyobb részét ebből merítettem.
Közkinccsé teszem...( remélem Beka Holt nem haragszik meg érte :) )
 

Csatolások

  • Guinness Rekordok Könyve 1492 - A világ 500 évvel ezelött.pdf
    2.5 MB · Olvasás: 7

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Ennyi. Nem tudok angolul.
Én sem tudok angolul, de szerencsére rábukkantam a Guinness Rekordok Könyve 1492 c. kiadványra ( úgy érzem, hogy innen származnak a kérdések :) , de ez nem biztos :).
A válaszaim nagyobb részét ebből merítettem.
Közkinccsé teszem...( remélem Beka Holt nem haragszik meg érte :) )
Pedig hát, jujj de nagyon megharagudtam :D
 
Oldal tetejére