Hírek „Tényleg kihalt a Balaton, ilyet még nem láttam” - egy családapa beszámolója

Csütörtök késő este egy családapa küldött levelet szerkesztőségünknek. K. Ferenc a feleségével és két kisgyerekével együtt ment le egy napra a Balatonra, és bár több cikkben is olvastak róla, hogy idén jóval kevesebben vannak a magyar tengernél, arra nem számítottak, hogy tényleg ekkora pangás uralkodik a szezon közepén.

„Nagyon szeretjük a Balatont, minden évben lemegyünk - ha nem is egy hétre vagy egy hétvégére, de legalább egy napra, hogy azért mégis kicsit fürdőzzünk benne, meg hát nekem van egy furcsa tradícióm, hogy minden évben legalább egyszer megsimogatom a Balaton vizét. Tisztában voltunk a lenti árakkal, de akkor sem akartuk kihagyni idén sem; és az ember tud magával vinni bőségesen enni-innivalót.

Mi is bevásároltunk indulás előtt, csináltunk otthon szendvicseket, vittünk jól behűtött innivalókat, de nyilván az ebéddel úgy kalkuláltunk, hogy eszünk egy hamburgert vagy egy lángost; egyszer belefér. Szóval lehet okosan, pénztárcabarát napot is eltölteni a Balatonon, csak hát sokan inkább mindent megvesznek a büfében, aztán csodálkoznak rajta, hogy mennyi került ez a kis leruccanás.

Mivel Keszthely esik hozzánk legközelebb, oda mentünk le a strandra. A sétány előtti parkolóban megálltunk, és onnan sétáltunk be. A sétány amúgy tele volt árusokkal, ilyen olyan pecsenyézővel és kézműves sörbódéval, de nem mondhatnám, hogy tolongtak volna az emberek - jó, azért késő délután, mikor mentünk vissza az autóhoz, már többen voltak ott, de messze nem volt tömeg akkor sem. Gondoltam mindenki lent van a vízben, jó idő van, nincs hőség, abszolút kellemes volt még úgy is, hogy a nap is folyton elbújt kisebb-nagyobb felhők mögé. De nem érdekelt minket, már a strandra felé menet a kisfiam bedugta a lábát a vízbe, mondta, hogy "jó meleg a víz". És tényleg, nagyon kellemes volt a víz, nagyon örültünk neki.

Strandra menet találkoztunk néhány sétálóval, meg a parton volt 3 horgász. A mólónál sem voltak olyan hú de sokan, furcsa is volt, hogy szezon közepén ilyen kevesen vannak, pedig eddig bármikor jártunk itt, még a strandon kívül is tele volt emberekkel a part, mindenki a fűben ült, beszélgetett, sörözött, most meg sehol senki jóformán. Már ez is kicsit hangulatromboló volt - hozzá kell tenni, azt sem szeretem, mikor tömegnyomor van -, de mikor odaértünk a strandra, hát ott majdnem elsírtam magam. Borzasztó látvány fogadott minket, nagyon kevesen voltak ott is. Sem a vízben, sem a parton, sem a büféknél nem volt tolongás, nem volt tömeg, nem hittem a szememnek. Voltak azért, nem azt mondom, hogy teljesen üres volt az egész strand, dehát ilyet még nem láttam a Balatonon, szörnyű volt. Egy előnye volt ennek, nem kellett félnünk attól, hogy nem találunk árnyékos helyet.

Tavaly még azon gondolkodtunk, melyik falatnyi helyre szorítsuk be magunkat délelőtt 10 órakor, most pedig válogatni lehetett az üres helyek között. Jól éreztük magunkat nyilván, de azért mégiscsak elszomorított a látvány. Tényleg kihalt a Balaton, nagyon szomorú vagyok emiatt. Ettől függetlenül mi továbbra is le fogunk járni - akár csak egy-egy napokra, mert nekünk nem telhet el úgy a nyár, hogy nem voltunk a Balcsinál”
1690027974795.png
 

Csatolások

  • 1690027622843.png
    1690027622843.png
    93.2 KB · Olvasás: 6,142
  • 1690027861139.png
    1690027861139.png
    82 KB · Olvasás: 84
Mondjuk a sok pofátlanul túlárazott "terméket" kínáló kufár véleménye pont nem releváns. Ha kihal az élővilág, iszap vagy még rosszabb lesz a tóból, akkor kinek adják majd a 10 ezer forintos lángost? Ez nem olyan elvont dolog, mint a globális felmelegedés, ezt itt évről évre át lehet élni...
A szakmámból kifolyólag elég sok vendéglátósnál megfordulok. Több évtizede hallgatom tőlük hogy milyen rossz már megint ez a szezon.
Aztán idényzárás után elhúznak valami egzotikus helyre, nem kis időre, kipihenni a fáradalmaikat, esetleg már a saját tulajdonú Spanyol nyaralójukba.
Természetes az egy-két évi autó csere saját, házastárs, gyerek számára megadatott.
Tavaszra azért marad egy-két millka üzlet felújításra, feltöltésre.
Szerinted gondol e valamelyikük az élővilág állapotára ? Főleg így hogy a törvényeink is ilyen megengedőek.
 
A strandbelepok dragak, de kerdes hogy ezt a pénzt mire forditja a fenntarto.
Ha nyeresegkent kezeli, akkor jogos, hogy draga.
Ha ebbol tartja rendben, ebbol csinal folyamatosan uj érdekes dolgokat, akkor a draga mar egesz maskeppen mutat!
Elgondolkodtató, hogy az olaszoknak 1 euró/nap üdülőhelyi díjból mi mindenre futja anélkül, hogy a tengert ill. annak partját átneveznék strandnak, és a használatáért külön pénzt szednének.

A parton minden nap hajnalban végig letakarítják a hínárt, stb. amit éjjelente a víz kimos. A szemetet a strandolók után a teljes partszakaszon összeszedik. A zuhanyzókat, lábmosókat, mosdókat, wc-ket naponta többször takarítják, fertőtlenítik. Papír kéztörlő, folyékony szappan és wc papír soha ki nem fogyhat, mert rendszeresen ellenőrzik és pótolják. A szelektív hulladékgyűjtőt ürítik amint megtelt, nem várják ki vele a nap végét. Ez mind ingyenes, mert az üdülőhelyi díjjal megfizetjük a használatát.
Amiért külön kell fizetni, az a hideg-melegvizes zuhanyzók, napernyők, napozóágyak használata, és természetesen a vizibicikli, banán, szörfdeszka és társai is fizetősök.
Akinek van rá pénze, ill. hajlandó áldozni rá, az igénybeveszi, akinek nincs, az nem.
 
Nemrég érkeztem haza Lelléről. Fullon van, tömegek a strandon, hétvégén még a pokrócot sem lehet leteríteni... Sorban állás a halért, lángosért mindenhol. Este a forgatagban alig lehet haladni, az éttermek tömve. Szóval nem t'om ez a fickó melyik Balatonnál járt, mindenesetre ordas nagy kamu...
A Balatonnál a főszezonban eddig több mint 700 ezer vendég volt, nekik köszönhetően június 1. és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek, elérve ezzel a 2019-es év forgalmának 98,6 százalékát. A júliusi forgalom már most több mint 3 százalékkal a 2019-es felett alakult. Jó főszezoni hajrát ígér a foglalások alakulása is, a nyár hátralévő részére további 1,3 millió éjszakát regisztráltak már a szálláshelyek – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.
 
Csütörtök késő este egy családapa küldött levelet szerkesztőségünknek. K. Ferenc a feleségével és két kisgyerekével együtt ment le egy napra a Balatonra, és bár több cikkben is olvastak róla, hogy idén jóval kevesebben vannak a magyar tengernél, arra nem számítottak, hogy tényleg ekkora pangás uralkodik a szezon közepén.Csatolás megtekintése 1945012

Nagyon drága a balatoni élet és a megközelitése akár autóval, akár vonattal. De ennek ellenére nem állt meg. Mármint az élet a Balaton partján.
Csütörtök késő este egy családapa küldött levelet szerkesztőségünknek. K. Ferenc a feleségével és két kisgyerekével együtt ment le egy napra a Balatonra, és bár több cikkben is olvastak róla, hogy idén jóval kevesebben vannak a magyar tengernél, arra nem számítottak, hogy tényleg ekkora pangás uralkodik a szezon közepén.Csatolás megtekintése 1945012
 

Rekordok dőltek​

„Nagyszerű nyári hónapokon vagyunk túl, és nagyszerű további szezonra számítunk” – kezdte előadását Guller Zoltán. Az MTÜ elnöke újfent rávilágított, hogy rengeteg álhír és pletyka kelt szárnyra a hazai turizmusról főleg a nyári szezon hónapjaiban, amely szerinte érthető, hiszen ekkora realizálódik a bevételek nagy része. Az ügynökség elnöke szerint azonban a szezon közepén nem szabad következtetéseket levonni, hiszen a szezon végi számok a legpontosabbak. Rávilágított, hogy a korábbi híresztelésekkel szemben nem történt visszaesés a Balatonnál, sőt a hazai turizmusban rekordok is dőltek.
(persze ez nem zárja ki azt hogy vannak helyek ahol épp kevesebben voltak, vagy nem költöttek annyit)
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
Biztosan vannak olyan helyek ahol nem hozták a korábbiakat, de ennek több összetevője is lehet:
Személyes ismerősöm, aki apartman kiadással foglalkozik, panaszolja hogy kevesebb vendégéjszakája volt mint tavaly. Miközben azt is elmondja, hogy nem hajlandó az ő általa kialakított árak alá menni, meg hogy a hétvégi vendégeket sem szívesen fogadja, a hosszabb időre bérlőket részesíti előnybe. (mondjuk ő megengedheti magának, hogy ne mosasson, takarítasson két éjszaka után - vannak tartalékai az elmúlt évtizedekből)
A másik ismerősöm, aki családi körben végzi el ezeket a munkákat, azt mondta a vendégéjszakák számára nem panaszkodhat, de aránytalanul több munkát kellett belefektetni. Ettől függetlenül nem kell attól tartani, hogy ne éljenek meg a bevételből a következő szezonig.
A komolyabb szállodákat üzemeltető ügyfeleimnél úgy láttam, nagyobb hajlandóságot mutattak azoknak a dolgoknak a megjavítására, cseréjére, amiket az előző években csak toltak maguk előtt.
Van az a töltöttségi szint ami alá nem szabad engedni a szállodát, ehhez viszont vonzóvá kell tenni a vendég számára (internet-vélemények-gyorsan terjednek)
Így aztán a jó szezon zárás reményében meg kellett nyitni a bukszát már előre a tulajdonosoknak. (ami persze, nekünk iparosoknak is jól jön - elvégre így működik az a fránya kapitalizmus)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Csilinkóné Lulács Éva wrote on bsilvi's profile.
Szia! Olvastam a vérfarkasok világa 1-4,5 köteteit. Nagyon tetszett. Szenzációs a fordítás. Köszi. Mikorra várható a többi? Éva
Itt lehet a 20 üzenetet leadni?
hola! Alguien tiene el nuevo patrón de RNata?
imi70 wrote on erikfrenszi's profile.
Bocs Úton.
imi70 wrote on erikfrenszi's profile.
szia, én 2024. májusában szeretnék menni a portugál úzon. Kérlek amennyiben van rá időd és kapacitásod, szívesen venném a tapasztalataidat az útról. Előre is köszönöm .

Statisztikák

Témák
37,957
Üzenet
4,756,969
Tagok
612,897
Legújabb tagunk
faszmuffin
Oldal tetejére